JAGODINA- Knjiga “Krvava granica”  potpukovnika u penziji Dragutina Dimčevskog o bici na Košarama na granici Savezne Republike Jugoslavije  i Albanije, tokom NATO agresije 1999. godine. Knjiga je napisana na osnovu ratnog dnevnika, prikupljena su dokumenta i svedočenja saboraca.

Bitka za Košare i odbranu državne granice počela je 9. aprila. Pripadnici tzv. OVK, uz pomoć vojske Albanije i NATO avijacije napali u graničare karaule Košare, na Kosovu i Metohiji, uz granicu sa Albanijom. Napadi su trajali 67 dana.

“Kada nije bilo izlaza, pomoć smo dobijali sa nebesa, tako nam se činilo. Nije bilo ni lepih dana, ni lakih odluka, jednu stvar smo samo znali, da po svaku cenu moramo da odbrani državnu teritoriju i kao što znate. Svako od nas je pržalio svoj život  i davao svoju glavu za svoju otadžbinu”, priča heroj sa Košara, zastavnik Saša Radojević.

Tada je Dragutin Dimčevski bio zamenik komandanta 53. graničnog bataljona. Do komandnog mesta u Đakovici stigla je vest o napadu na karaulu, krenuo je ka jedinicama na položaju i preuzeo, kao najstariji po činu, komandu.

“U knjizi sam obuhvatio prvenstveno sve vojnike koji su učestvovali u odbrani otadžbine u 53. graničnom bataljonu, sve sam opisao, vojnici koji su bili ranjeni, povređeni, oboleli i oni su evidentirani, a što se tiče poginulih, za njih ima slika za svakog vojnika i njegova biografija i mesto gde je stradao.”, objašnjava autor knjige potpukovnik Dimčevski.

Najteži je, kaže, bio 11. april, kada je poginulo osam graničara. U bici za Košare stradalo je 25 graničara 53. bataljona.

“Knjiga je još jedan spomenik koji će nas neprekidno sećati na dešavanja 98, 99. godine, na junake koji darivaše svoje živote za slobodu”, rekao je mr Zoran Lubura, brigadni general u penziji.

Zastavnik Vladan Avramović, heroj sa Košara, opisao je borbe kao neposredne licem I lice i ,,hvatanje za vrat”. Gledao je kako vojnici prerastaju u ratnike, kako su ranjavani, ginuli, prelazili minska polja, ali i kako su 14. juna bili razočarani što im komanduje da izađu iz zaklona i započnu povlačenje

Posle Kumanovskog sporazuma povukli su se graničari, a 53. granični bataljon je ugašen 2000. godine. Potpukovnik Dimčevski je pre četiri godine odlikovan Orednom belog orla sa mačevima drugog stepena. Izdavač knjige “Krvava granica” je vranjski SUBNOR. Promociji su prisustvovali načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i načelnik Školske uprave Života Starčević