SVETI SIMEON MIROTOČIVI – STEFAN NEMANJA

HILANDAR -Na današnji dan 1200. godine preminuo je Stefan Nemanja, samo godinu dana nakon smrti je kanonizovan, pa vernici danas slave Svetog Simeona Mirotočivog.

Stefan Nemanja smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a zajedno sa sinom Svetim Savom Srpskim, jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, koja Stefana Nemanju slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog. Doba njegove vladavine predstavlja prelomni period u istoriji i kulturi Srba.

Rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama. Uspevši da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve.

Povukao se sa vlasti i zamonašio na saboru 1196, a za svog naslednika je odredio srednjeg sina Stefana Prvovenčanog (veliki župan 1196—1217, kralj 1217 — 1228), u dogovoru sa vizantijskim carem Aleksijem III (1195—1203), čijom ćerkom Evdokijom je Stefan bio oženjen.

Nemanja je kao mudar vladar, znao da se država temelji na narodu, a da njenu duhovnu snagu čini sveštenstvo. Bio je blizak narodu, pomagao sveštenstvo, podizao crkve i manastire. U Toplici kod Kuršumlije je podigao manastir Svetog Nikole i crkvu Presvete Bogorodice na ušću reke Kosanice. Najveća Nemanjina zadužbina, pored manastira Hilandara, jeste manastir Studenica, kao duhovno i kulturno sedište Srpske crkve i države. Preminuo je kao monah Simeon u manastiru Hilandar, koji je izgradio zajedno sa sinom Rastkom.

Prema verovanju, u trenutku kada je umro prostoriju u kojoj je bio je obasjala svetlost. Prema njegovoj želji Sveti Sava ga je položio na običnu prostirku tako da može da vidi ikone. Njegove poslednje reči bile su upućene svima, želeo je da narod sačuva veru. Preminuo je spokojan. Već sledeće godine je kanonizovan. Njegove mošti su točile sveto miro, pa je zbog toga i nazvan Sveti Simeon Mirotočivi. Monah Sava je preneo njegove mošti 1208. godine u Studenicu, da bi nad njima izmirio stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast. Mošti Svetog Simeona se i danas nalaze tamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *