SVILAJNAC- U Svilajncu je održan veliki regionalni Sajam zapošljavanja,a 20 lokalnih kompanija ponudilo je više od 300 radnih mesta, velikih broj radnika iz te opštine i regiona aplicirao je za te poslove. Najavljeno je osnivanje Trening centra u Svilajncu uz podršku Vlade Srbije.Sajam je otvorio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

-U budućnosti moramo da školujemo dovoljno stručne radne snage, s obzirom na porivredu koja radi u Svilajncu i to nam je zadatak u narednom periodu. To je strategija Vlade Srbije. Opština Svilajnac je među prvima koja ide tim putem. Mi ćemo kao opština uradimo ono što je do nas, a privrednike molim da nas prate u tome, da obučavaju ručenike u kompanijama, da kroz školovanje nauče posao, da bi radili kompanijama. Očekujem dobre plate u narednom periodu, rekao je Milanović.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje RS Gabrijela Grujić i generalni direktor kompanije Vosloh Švabe Dirk Bantel govorili su osmacima i njihovim roditeljima na promociji dualnog obrazovanja. Oni su Istakli prednost dualnog obrazvanja i višestruku korist u tom smislu za učenike i kompanije. Gabrijela Grujić je najavila osnivanje Trening centra u Sviljnacu koje će podržati Vlada Srbije jer je prepoznala razvojnu snagu te lokalne samouprave u pogledu razvoja ove starteške komponete.

Slobodnih radnih mesta ima u Vossloh-Schwabe Serbia, Regent Lighting, S.H.E. Superior Heating Elements (Ariston), Alfa technics, A2000 Industrija-Elektronika, HDT D&P, Mašinac NM84, Rade import, Union Drvo, Tip Top Enterijer, SERBIAL, TALIJA CRYSTAL GOLD, market FILI, poslastičarska radnja Mozart, KJP Morava…

Svilajnačkoj privredi potreban je veći broj radnika sa visokom stručnom spremom, i to: inženjera iz različitih oblasti mašinstva, građevinarstva, informacionih tehnoligija, stručnjaka na različitim menadžerskim pozicijama, ekonomista, operatera i tehničara, radnika u proizvodnim ili uslužnim delatnostima i admiinistraciji, kao i veliki broj drugih zanimanja. U ovoj godini sa radom počinju i 2 nova investitora: turska kompanija Doku-San Automotive i nemačka kompanija Brühl, koja imaju potrebu za preko 70 radnika iz oblasti mašinstva, elektronike ali i administracije.