MATIJA BEĆKOVIĆ OTVORIO 32. MEĐUNARODNI FESTIVAL „DECA MEĐU NARCISIMA“

32. Međunarodni dečji festival „Deca među narcisima“ u Domu kulture u Čajetini svečano otvorio akademik Matija Bećković. Od svojih početaka, pre 32 godine, u zamisli svog tvorca, pesnika  Mihaila Ćupovića, festival „Deca među narcisima“ rođen je zbog dece, i za decu. Mnoštvo pisaca za decu gostovalo je ovom festivalu i svaki od njih ostavio je svoj pečat. Ovogodišnji festival biće upamćen po tome da ga je otvorio i sa velikim respektom deci se obratio Matija Bećković.

-Ni u jednoj banci, ni u jednom muzeju, ni u jednoj arhivi , nigde nema toliko blaga kao što ga ima u ovoj sali u Čajetini. A među vama ja vidim one koji će da otvaraju ovakve festivale, one koji će da pozdravljaju one koji će tada biti deca, a vi ćete svi biti veliki i slavni ljudi.Ja vas pozdravljam i zahvaljujem se što ste me zvali da budem sa vama  u Čajetini na današnji dan ovim srećnim i slavnim povodom, rekao je Bećković.

Prisutne je ovom prilikom pozdravio predsednik Opštine Čajetina, Milan Stamatović.

-Časni oci, dame i gospodo, draga deco, poštovani Matija,imam izuzetno zadovoljstvo i čast da vas u ime opštine Čajetina pozdravim. Evo, skoro već 23 godine mi se viđamo, i kao predsednik opštine, prisustvujem ovim divnim događajima gde se iz godine u godinu povećava broj stanovnika u opštini Čajetina, a za nas najvažnije i najbitnije – povećava se i broj novorođene dece, istakao je Stamatović.

O značaju ovog dečjeg festivala govorila je, ispred organizatora, direktorka  Kulturnog centra “Zlatibor“ Čajetina Danica Jevtić Šišović, kao i ovogodišnji kum „Narcisa“, pesnik Stevan Milošević koji je pregledao, ocenio i nagradio preko 400 dečjih literarnih radova koji su i ove godine na adresu čajetinskog doma kulture stizali iz svih krajeva Srbije i zemalja u okruženju.

-Decu treba motivisati, decu treba uvažiti jer su oni veliki mali ljudi, sve znaju i ako im se pažnja pokloni, oni  će to znati da cene i duplo će vratiti, tako da se ne brinemo; budućnosti sa ovom decom ima, samo im treba prići na pravi način. Zato vam hvala štoste pisali”, rekla je, između ostalog, Danica Jevtić Šišović.

-Velika je sreća doći ovde i biti deo ovakvog jednog festivala, sa ovakvom tradicijom. Svaki poslat rad je zapravo dokaz nama i društvu da su ipak deca svesna književnosti. Bez čitanja ne možemo obogatiti leksiku koja je izuzetno važna u pisanju. Da obogatimo rečnik možemo samo čitanjem, jer svaka knjiga jeste svet za sebe. Što više pročitanih knjiga – to veći broj svetova nosimo u nama, naglasio je Milošević.

Današnji program „Dece među narcisima“, koji se zatvara 18. maja, ulepšali su mali folkloraši, članovi Udruženja za negovanje narodne tradicije škole folklora iz Krive Reke, Šljivovice i Mačkata, KUD „Prvi partizan“ ogranak iz Sirogojna i folklorna grupa PU „Radost“ iz Čajetine.