PROBLEMI SA VODOM U JAGODINI IZAZVALI SAOPŠTENJA JS I SNS, A ĆUPRIJA I PARAĆIN  NEMAJU GODINAMA U TOKU LETA SIGURNO SNABDEVANJE ALI TAMOŠNJA VLAST NAPREDNJAKA TO I NE PRIMEĆUJE

Problem oko tehničkog kvara na vodovodnoj mreži, uslovio je da građani Jagodine mogu da koriste tehničku vodu zbog zamućenja. Dakle vode ima za tehničke potrebe, cisterne su na ulicama za pijaću vodu.  U toku je popravka, odgovorni iz JP Standard kažu da će uskoro biti normalizovano snabdevanje vodom. U letnjim mesecima Jagodina nema problema sa vodosnabdevanjem, sem u slučajevima kvara, dok se to ne bi moglo reći za Ćupriju i Paraćin, koji godinama kubure sa zadovoljavajućim  količinama vode. Naprednjaci u Jagodini brže, bolje koriste tu situaciju da upute političke prekore JS, iako su do juče bili u ,,čeličnoj”, osmogodišnjoj, koaliciji u tom gradu. Nisu su se nikada setili da ukažu na decenijske probleme sa vodosnabdevanjem građana susednih opština, jer su tamo njihovi partijski drugovi na vlasti, ali u Jagodini su eksperti za vodu i to znanje ne dele svojim kolegama i kada su u vlasti, nego ga sebično koriste iskuljučivo kada su u opoziciji.              

ODGOVOR JEDINSTVENE SRBIJE  

Nikola Radosavljević, predsednik Gradskog odbora SNS u Jagodini i narodni poslanik je na društvenim mrežama izneo niz laži i manipulacija na račun gradske vlasti koristeći nestanak vode zbog kvara na vodovodnom postrojenju za ubiranje jeftinih političkih poena. On misli da je pamćenje građana Jagodine toliko kratko da su zaboravili da je Nikola Radosavljević do juče bio deo vlasti koju sada kritikuje.

Prva pokvarena laž i manipulacija Nikole Radosavljevića jeste da se putuje na luksuzna putovanja a da građani nemaju pijaću vodu.

Naravno da jedno sa drugim nema nikakve veze, jer putovanja se organizuju parama od donatora i nemaju ama baš nikakve veze sa budžetom grada Jagodine. Nikola Radosavljević je poslednja osoba na svetu koja ima prava da govori o donacijama. Kao prvo mi naše donacije ne krijemo i 100% su javne i vidljive i naše donacije troše građani Jagodine, a donacije Nikole Radosavljevića su završile u njegovom džepu, u njegovim brojnim objektima i nekretninama.

No kada smo već kod budžeta grada Jagodine, budžet bi svakako bio bogatiji kada bi Nikola Radosavljević rešio da konačno plati porez na imovinu, koji ne plaća 7 godina. Naravno ni struju nije plaćao punih 6 godina, dugovao milionski iznos, što je na zadnjoj sednici Skupštine grada Jagodine potvrdio i Dobrica Milošević, direktor distribucije u Jagodini, inače odbornik SNSa, koji običnim građanima isključuje struju za dug od nekoliko hiljada dinara. To priznanje možete videti u videu ispod teksta.

Druga velika laž je da godinama nije ulagano u vodovodnu infrastrukturu. Grad Jagodina je 2015. godine uložio 4.7 miliona evra za zamenu po zdravlje štetne azbestne vodovodne cevi, novim cevima u dužini od 8.5 km, izgradio potpino novu vodovodnu mrežu u preko 30 ulica u gradu, izgradio 2 nova bunara i rekonstruisano sve postojeće bunare, rekonstruisao pumpnu stanicu Ribare, ugradio nove automatizovano pumpe i povezao rezervoar na Đurđevom brdu sa gradskom mrežom. Nikola Radosavljević to dobro zna,  i u toliko je odvratniji ovaj pokušaj manipulacije građanima Jagodine.

Ove godine u budžetu planirano projektovanje, izgradnja i opremanje još 3 nova bunara na izvorištu. Vrednost te investicije je 60 miliona dinara. I to Nikola Radosavljević dobro zna jer je glasao za taj budžet. Ali osvedočeni lažov, Nikola Radosavljević je navikao da laže i manipuliše, umesto da kaže šta je on za 8 godina učestvovanja u vlasti uspeo da doprinese da građani Jagodine imaju vodu.

Građani Jagodine će imati uredno snabdevanje vodom kako su imali svih ovih godina, kvar će brzo biti popravljen, samo Nikola Radosavljević nikako ne može da se popravi. Taj lažov će otići u političku istoriju a ako državni organi budi radili svoj posao otići će i na poduži prinudni odmor.

Ko gubi ima pravo da se ljuti ali nema pravo da laže i manipuliše!

Informativna služba Jedinstvene Srbije

Predhodno se javnosti preko društvenih mreža obratio Nikola Radosavljević, predsednik jagodinskih naprednjaka. Prenosimo njegovo obraćanje.    

Voda je strateški i bezbedonosni faktor svakog grada, jer bez  zdrave pijaće vode i dovoljnog kapaciteta nema normalnih uslova za život građana Jagodine.

Zašto se godinama ne ulaže u vodovodnu infrastrukturu?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan.

To niko ne vidi, kopa se zemlja, ne snima se,  ne promoviše, iskopaju se kanali, postave cevi, zatrpa i nema propagande. Sve što nema promocije i propagande našoj lokalnoj samoupravi nije značajno. Upozoravali smo da će do ovoga doći i da je  potrebno da se hitno ulaže u rekonstrukciju vodovodne mreže, ali i izradu novih bazena i bunara. Zato je i važno da se u selu Ribaru kao i selu Rakitovu uvede kanalizaciona mreža, kako ne bi izvorište bilo ugroženo i kako ne bi zbog gomile septičkih jama voda bila zagađena.

Snabdevanje vodom grada Jagodine išlo je preko dva cevovoda, preko starog i novog. Stari cevovod ima prečnik fi 500 koji prolazi kroz grad koji se direktno snabdevao, a sav višak vode je išao na skladište u rezervoare na Đurđevom brdu. Pre oko 7 godina napravljen je nov cevovod koji nema upotrebnu dozvolu, a koji prolazi kroz Ribare, Rakitovo, naselje Kupusaru i ide put rezervoara na Đurđevom brdu, odakle se posle grad snabdeva. Tu postoje dva rezervoara, stari i novi.

Niti novi cevovod, niti novi rezervoar imaju upotrebnu dozvolu. Do pre dva meseca snabdevanje vodom bilo je dvostruko. Zbog dugogodišnjeg nerešavanja curenja vode iz starog cevovoda kod Alfe i kod Žitomlina, “stručnjaci iz grada” su isključili iz upotrebe stari cevovod što je dovelo do smanjenja pritiska vode, gde iz tog razloga problem u snabdevanju vodom imaju meštani sela Vinorače i Voljavča.

Da bi se stari cevovod osposobio neophodno je da se zameni 50 metara cevi, ali umesto to da se popravi “stručnjaci našeg grada” ga u potpunosti isključuju tako da se snabdevanje vodom grada vrši samo novim cevovodom tj. samo jednom mrežom. Juče je oštećen nov cevovod pa je zato i došlo do prekida snabdevanja vodom u našem gradu. Da grad ne bi bio danima bez vode hitno je pušten stari cevovod koji nije bio u funkciji više od dva meseca i koji je od silnih kobasica očigledno zaboravljen u prethodnom periodu. Međutim stari cevovod koji 2 meseca nije u upotrebi i koji ima mulj i prljavštinu plus ima gubitke na mreži niti može da zadovolji potrebe grada niti je bakteriološki ispravan. Zato danas voda nije za piće, već samo služi za  tehničku upotrebu što je već objavljeno u pojedinim medijima, ali nigde nema šta su uzroci svega. A uzroci su: nemarnost pre svega, nezainteresovanosti za vodosnabdevanje, neodržavanje vodovodnog sistema i aljkavost lokalne samouprave, neulaganje u nove sisteme kao i neodvajanje finansijskih sredstava.

Zašto se krije da na obe mreže vodosnabdevanja ima 60 posto gubitaka?

Izvorište danas šalje maksimalno 220 litara vode u sekundi što bi bilo dovoljno ako ne bi bilo gubitaka na mreži, za nesmetano vodosnabdevanje grada.

Zahtevamo da se utvrdi gde su gubici od izvorišta do krajnjih korisnika, da li je zbog curenja u mreži ili divljih priključaka ?

Zahtevamo da konačno upotrebimo aparat

za detekciju curenja koji grad poseduje kako bi se što pre rešio problem.

Zašto za 20 godina ove vlasti  Jagodina nema dovoljan broj bunara?

Zašto su iskopana samo 2 nova bunara za 20 godina kada je potrebno da se godišnje kopa barem jedan nov bunar? Da li to lokalna samouprava štedi na zdravoj pijaćoj vodi, a novac troši na preskupa putovanja, gde jedna noć po osobi košta 170 eura u hotelu sa pet zvezdica u Agia Triadi. U prevodu za 300 ljudi pet noći, plus prevoz, hrana i muzika najmanje košta oko 350.000 je evra, pa tako 2 puta i više u toku godine ode milion evra na sprdnju i zajebanciju. Pare za putovanja godinama se bez problema obezbeđuju , ali za vodu, pa šta će nama voda kada nam je poplava i izlivanje kanalizacije u gradu svakodnevnica.

Naše izvorište staro je 38 godina i potrebno je ozbiljno ulaganje, a grad je ozbiljno prezadužen. Umesto da se ulaže u život, jer voda je život, u Jagodini se ulaže u sve ostalo samo ne u ono što je neophodno.