ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA MUZEJA NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI U JAGODINI

JAGODINA- Posle tri godine rekonstrukcije zgrade Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koja datira iz 1929. godine i dogradnje aneksa, vrata ove ustanove kulture su ponovo otvorena kazala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Za rekonstrukciju i dogradnju oko dve hiljade kvadratnih metara Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je oko 340 miliona dinara. Zahvaljujući proširenju izložbenog prostora, postavku sada čine dela koja su retko bila dostupna javnosti, među kojima neka nikada nisu napustila prostore depoa. Reč je o oko tri hiljade reprezentativnih umetničkih dela iz bogate internacionalne kolekcije.

Ministarka Gojković rekla je da jagodinski muzej već više od šest decenija brine o vrednim delima samoukih majstora i promoviše naivnu i marginalnu umetnost Srbije, Jugoslavije, regiona i inostranstva, a potom dodala:

– Zahvaljujući, pored ostalih, i radu ovog muzeja, ova vrsta umetnosti doživela je punu afirmaciju i uspela da postane ravnopravni učesnik na savremenoj sceni. Uz nedavno otvoren Salon Ota Bihalji Merina u Beogradu, koji je u sastavu ovog muzeja, dodatno su unapređeni kapaciteti i dostupnost ovog vida stvaralaštva širokoj publici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *