KRAGUJEVAC-Sudija Privrednog suda u Kragujevcu Tatjana Todorović potvrdila je danas da je pripremno ročište za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka u Jagodiniskoj pivari odloženo za 24 februar, zbog završetka sprovođenja socijalnog programa.
-U momentu kada smo otvorili predhodni postupak Jagodinska pivara imala je 145. zaposlenih i svi su se izjasnili za prihvatanje socijalnog programa. Kompletna dokumentacija sa zahtevima za odobravanje isplate prosleđena je nadležnom ministarstvu u ponedeljak i do dašanjeg ročišta nije mogla da bude izršena ta isplata zaposlenima. Ročište smo na saglasan predlog privremenog upravnika i Jagodinske pivare pomerili za 24 februar. Nadamo se da će do tada ta isplata biti ralizovana i da onda odlučujemo o stečaju, kazala je ona.
Jagodinska pivara duguje poveriocioma oko 2,5 milijarde dinara, a najveći poverilac je država. Agencija za privatizaciju je 18 januara uputila predlog Privrednom sudu za uvtrđivanje postojanja uslova za otvaranje stečaja u Jagodinskoj pivari, imajući u vidu trajniju nesposobnost plaćanja i blokadu računa od 2 juna prošle godine. U Jagodinskoj pivari bili su iznenađeni tom odlukom agencije jer su poslali predlog za odobravanje Unapred pripremljenog programa reorganizacije, ali nisu imali kud, već su prihvatili realnost i omogućili zaposlenima da se izjasne o dobrovoljnom napušanju preduzeća uz socijalni program. Predhodnih meseci bilo je reči i o mogućim investitorima, koji su zaintersovani za ulaganja, ali uz uslov da pivara bude ,,očišćena od dugova i viška radnika“. U naredom periodu biće jasnija priča o ulaganjima posle stečaja. Jagodinska pivara osnovana je 1852 godine i do sada nikada nije prekidala proizvodnju.
Većinski vlasnik te pivare je dražva Srbija sa 65 odsto akcija.