Povodom osvajanja prestižne nagrade, naš portal je razgovarao sa profesorkom Marijom Bogdanović. Ova vredna i uporna profesorka je pokrenula čitavu akciju. Danas možemo da kažemo da projekat “Energiju štedim, JA više vredim”, puno znači svima u školi EGŠ “Nikola Tesla”. Projekat od ove godine dobija međunarodni karakter.

1-IMG_0176

1. Kako ste došlo do ideje da organizujete jedan ovakav priojekat?
Čitava priča proizašla je iz bezazlene igre, od pre petnaestak godina, na času, u okviru redovne nastave, bio je zadatak da naprave prezentaciju o Nikoli Tesli. I sami smo ,ponekad, pripremili simbolične nagrade za to naše mini takmičenje. Potreba da sve to izađe iz učionice javila se kada je učenik Lazar Ranković napravio prezentaciju koja je imala više od 250 slajdova. Pomislila sam da je žalosno da toliki trud i posvećenost ostane nevidljiva i bez adekvatne nagrade… Za Lazara je bilo kasno jer je te godine maturirao. Sledeće školske godine organizovali smo Nagradni konkurs u okviru Dana Škole. Prve dve godine konkurs je bio samo za učenike naše škole , potom na nivou regiona za osnovoškolce i srednjoškolce. Od 2011 godine konkurs ima naziv „Energiju Štedim JA više vredim“ i mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola Republike Srbije.

sala

 

2. Da li je bilo lako realizovati tako nešto ?

Nešto je teško onoliko koliko mi možemo da ponesemo. Veliko zadovoljstvo je biti deo kolektiva EGŠ „Nikola Tesla“ većina nastavnika je spremna da žrtvuje deo svog slobodnog vremena za opšte dobro. Sreća je što imamo divnu, nadarenu decu spremnu da se takmiče i entuzijaste ,njihove mentore, koji su tu da ih podrže. Bez njih realizacija konkursa , ma koliko se mi trudili bila bi nemoguća….Direktor naše škole Žarko Tasić podržao je ideju od prvog momenta . Neprocenljiv doprinos u formiranju nagradnog fonda je našeg kolege Saše Milojevića i preduzeća “ Đžin solutions“ koje nas sve ove godine prati.

plaketa

 

3.Kaklav je osećaj dobiti jedno takvo priznanje TNF

Velika radost, potvrda da smo na pravom putu i da je naša Škola u vrhu. Obaveza da i dalje tako nastavimo ….

Moje prvo veliko iznenađenje bilo saznanje da nas je tamo neko preko „bare“ primetio .TNF (Tesla Science Foundation USA) je propratila sve aktivnosti koje su se dešavale, u poslednjih nekoliko godina , u sklopu konkursa.. Oni prate sve što se izdvaja kvalitetom a ima veze sa Nikolom Teslom. Posebnost je što su nas uočili preko nagrađenih radova naših takmičara Sonje Milosavljević i Filipa Milosavića. Bila mi je izuzetna čast da uz Miloja Popovića (publicista, novinar, diplomata i autora knjige „Drugi život Nikole Tesle“) primim priznanje TNF. Našli smo se u odabranom društvu pojedinaca i institucija

● Ashley Redfearn direktor škole Takoni Akademia – Filadelfija

● Sandra Drašković –Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

● Vladimir Jelenković-Muzej Nikole Tesle

● Joseph Sikorski za Film o Tesli

● Michael Burch – Franklin Institute Philadelphia

1-DSC_0705

Kolko znamo o Tesli

Tesla i sve ono što je on stvorio je neiscrpno blago. Mišljenja sam da se nedovoljno zna o njegovom životu i doprinosu čovečanstvu. TNF i njen osnivač gospodin Nikola Lončar trudi se da se uvede Nikolu Teslu u redovni školski plan Američkih i naših škola ( U Americi postoje pilot škole koje ga sprovode). Naša Škola pozvana je da bude deo tog tog međunarodnog projekta. O tome neki drugi put….