JAGODINA-Predhodna generacija matematičara  iz odeljenja 4/4 jagodinske Gimnazije Svetozar Marković ostaće upamćena u analima te obrazovne ustanove po uspesima učenika, a šira javnost će ih upamtiti po formiranju Vlade, biranju premijera i ministara. Bez ikakve sumnje oni predstavljaju intelektualni vrh svoje generacije, a podatak da je od 33. učenika 30 odličnih, te da je 14. vukovaca, kao i prva mesta sa državnih takmičenja, govore tome u prilog.

Đaku generacije Vladimiru Antonijeviću i nosiocu dve Oktobarske nagrade  grada Jagodine dodeljeno je najviše resora ekonomija, industrija i privreda.

vladimir antonijevic otkriva drugarima tajne hemije-jagodina-g.j

-Smatrali su da treba da mi priključe i spoljnu politiku, ali sada je potrebno promeniti stanje u zemlji, pitanje zapošljavanja i ekomonije su važnija. Apsolutno ostajem u Srbiji, poručuje mladima Antonijević, koji je zahvaljujući uspesima na predmetnim takmičenjima upisao ETF u Beogradu bez prijemnog ispita.

Mladi premijer Stefan Petković ističe da njegova vlada ima manje resora od aktuelne i vlade u senci, te da su racionalniji.odeljenje 4-4 3-jagodina-g.j.

– Put kojim Srbija trenutno ide nema perspektivu. Moja generacija živi u trenutku kada se može nešto promeniti. U Srbiji mora doći će do velikih promena koje će je pokrenuti na bolje, jer ako ostane isto dešavaće sve lošije stvari, kaže u svojoj prvoj izjavi za medije premijer i dodaje da je ,,naša  vlada je  vlada u senci vlade u senci, odnosno vlada u ,,debelom ladu“, a prvenstveni cilj je da mladi koji završe fakultete ostanu u Srbiji. Potaknuti patriotizmom, to su ljudi koji veruju u svoju zemlju i imaju želju i volju da rade na tome“.

Filip Tanevski, budući pravnik i osvajač državnih nagrada u takmičenju iz istorije, predvodi resor za pravdu i obrazovanje. Zalaže za reformu pravosuđa, odnosno da ,,pravosuđe i u praksi mora da bude nezavisno, kako bi narod shvatio da pravda pobeđuje“.

-Radim 20 hektra zemlje i čuvam 17 krava muzara, sve se se stigne ako ima volje i želje. Upisao sam Poljoprivredni fakultet, nadam se da će u ovoj državi nekada da ,,pobedi rad“. Odlučio sam da ostanem u Srbiji i da se borim za bolju budućnost, ističe ponosno ministar poljoprivrede Aleksandar Obradović, dok su njegovi lični planovi su da proširi proizvodnju u svom gazdinstvu. Inače, svi učenici pomažu Obradoviću i učestvuju na mobama koje organizuje.

Ministarastvo za Kosovo i Metohiju je na listi maturanata obeleženo među najznačajnijim i oni navode da je potrebno promeniti svest građana o južnoj pokrajini, ne samo u državi, već i svetu.

ANTRFILE

KOŠ

-Svestrani smo,pored nauke, bavimo se raznim sportovima, a u uspomeni će nam najviše ostati koš u školskom dvorištu, gde smo se okupljali sve četiri godine, priča Antonijević.

ANTRFILE

DEBATNI KLUB

Marija Kušić i Mina Ilić kao članice su Debatnog kluba i boravile su u Jajcu u BIH, te  Berlinu u Nemačkoj, gde su se susrele sa mladima iz susednih država i EU. Iako su otišli sa puno predrasuda, posle debata zaključili su da nema razlike među mladima sa prostora bivše Jugoslavije, jer imaju ista interesovanja, želje i probleme, kao i da nema jezičke barijere, te da isti smisao za humor i način druženja.