DESPOTOVAC-Odbornici SDS i DS, te troje bivših Naprednjaka iako su javno najavljivali pokretanje inicijative za smenu predsednika SO Despotovac Nenada Jovanovića (37) -SNS, odsustali su od toga jer nisu imali potrebnu odborničku većinu. Oni su Jovanovića optuživali da zbog pravosnažne osude u vezi droge nije red da predsedava skupštinom.
-Inicijativu za moju smenu niko nije podnosio. I oni su shvatili da to nema težinu i da će na taj način više štete naneti sebi, pokazati kakvi su ljudi, nego što će meni štetiti. Prizvali su se pameti i odustali od te ideje. Koalicija na vlasti SNS-SPS ima sigurnih 26 glasova od 45 odbornika, a bilo je prisutno 43. Za većinu tačaka su i oni glasali. Skupština je sve predložene odluke usvojila, a najvažniji je rebalans budžeta, kaže Jovanović.
On ističe da je reč o ,,gresima iz mladosti“ i da je to delo procesuirano pre deset godina, odnosno po ,,zakonu se smatra zastarelim“.
-To je bila dečačka glupost, a iza te inicijative stoje neozbiljni ljudi koji se bave tuđom prošlošću, iako iza sebe imaju teža krivična dela od mog. Nikada nisam koristio narkotike, već sam naivno prihvatio odgovornost za drugog čoveka da ne bi on bio ponovo sankcionisan, brani se Jovanović.
Međutim, despotovačka opozicija, ojačana bivšim Naprednjacima, je najavljivala pokretanje inicijative za smenu Jovanovića.
-Tražimo smenu predsednika SO Jovanovića zbog toga što smo došli do dokumenta da je osuđivan zbog krivičnog dela u vezi opojne droge i tu se navodi da je reč o dužem periodu. Ovo je jedan u nizu kompromitujućih dokumenata o ljudima na vlasti u Despotovcu, a kada se tome doda izostanak bilo kakvih rezultata rada, onda je traženje smene Jovanovića jedini ispravni put. Reč i tome da Jovanović potpredsednik lokalnog odbora SNS, kazala je bivša članica SNS Slavica Nikodijević, koja vrši fukciju zamenice predsednika SO Despotovac.
Troje bivših odbornika SNS Slavica Nikodijević, dr Gordana Stanisavljević i Vladan Milošević, koji su isključeni iz stranke, oformila grupu ,,Izvorni SNS“ i prikupila je blizu 300 potpisa članova stranke za smenu Nikole Nikolića sa funkcije predsednika SNS iz Despotovca. Odbornici SDS i DS najavljivali podršku inicijativi bivših odbornika i članova SNS.
-Podržavamo inicijativu za smenu predsednika SO Jovanovića, jer je apsolutno ružno i neprimereno da neko ko je koristio ili prodavao narkotike bude na toj funkciji. Imamo ozbiljne primedbe na rad skupštine i opštinske uprave, isticao je predsednik IO SDS u Despotovcu Zdravko Zarić.

VRUĆA PREDSEDNIČKA FOTELJA
Pre Jovanovića na poziciji predsednika SO Despotovac bio je bivši direktor rudnika Resavica Vladan Milošević, koji je početkom godine uhapšen zbog traženja i davanja mita. Policijske kamere su snimile momenat uručenja koverte sa novcem. Njemu je počelo suđenje u Specijalnom sudu.