Za dijetu 5:2 nije neophodno da se odričete hrane, da merite svaki obrok, niti da ležete u krevet i budite se gladni. Na jednostavan način – tako što ćete dva dana ograničite količine unetih kalorija – možete postići svoj cilj i izgubiti kilograme.

Ova dijeta ne podrazumeva potpunu promenu načina ishrane, niti je potrebno da provedete više meseci gladujući.

Dijeta nazvana 5:2 predviđa da pet dana jedete sve što poželite, a da dva dana sedmično vodite računa o tome šta unosite u svoj organizam. Slično postu, koji se praktikuje već vekovima, to vam omogućava da veći deo nedelje konzumirate namirnice koje smatrate neophodnima za normalno funkcionisanje, a potom dva (nikako uzastopna) dana smanjite unos kalorija.

Nutricionisti se poslednjih godina bave usavršavanjem ovakvog načina ishrane, a bivša novinarka Bi-Bi-Sija Kejt Harison objavila je sopstveno viđenje dijete koja se svodi na odmor od nezdravih namirnica u svojoj „Knjizi o dijeti 5:2“, objavljenoj 2012. godine. Preporuke koje se kod različitih autora mogu sresti su veoma slične, a opšti principi su istovetni.

Jednostavnost ove dijete i činjenica da pet dana možete jesti po volji jesu uzroci popularnosti dijete 5:2. Preporučuje se da se pet dana unosi prosečna količina kalorija neophodna za funkcionisanje organizma, a da se dva dana (ne uzastopna) konzumira samo 25 odsto od uobičajenog broja. To bi iznosilo, u proseku, 500 kalorija za žene i 600 za muškarce. Ne postoje nikakve zabrane u pogledu toga šta bi trebalo jesti, a stručnjaci napominju da će žene u prvoj nedelji izgubiti oko pola kilograma, dok će muškarci oslabiti i više.

Svi autori koji su se bavili dijetom 5:2 slažu se da je ograničenje unosa kalorija povezano s produženjem životnog veka, smanjenjem rizika od srčanih oboljenja, šloga i raka, kao i da manje količine kalorija dovode do smanjenja holesterola i šećera u krvi. Takođe, stručnjaci se slažu da je manji unos kalorija odličan način borbe protiv starenja, budući da ovakva ishrana dovodi do smanjenja koncentracije proteina poznatog kao IGF (insulinu sličan faktor rasta).

Prednosti dijete 5:2 do sada su primećene isključivo u životinjskom svetu, pa bi trebalo razgovarati s lekarom pre početka ovakvog načina ishrane. Takođe, lekaru bi se morale obratiti i trudnice i dojilje pre nego što otpočnu ovu dijetu. Naravno, kao i svaka druga, ona se ne preporučuje deci i tinejdžerima, jer oni tek grade navike u ishrani i razvijaju telo. Tokom dana kada zapravo jeste na dijeti, očekujte manje energije, slabiju koncentraciju, a primećene su i glavobolje i vrtoglavice.

Od poznatih ličnosti ovu dijetu praktikuju Ben Aflek, Liv Tajler, Bijonse i Kristi Tarlington.