Ishrana bez glutena je trenutno jedna od najpopularnijih u svetu.
Postoji i mnogo potvrđenih slučajeva gde nije postojala netolerancija na gluten, ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osetila značajna zdravstvena poboljšanja i gubitak težine.

Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, pre nego što upotrebite bilo koji proizvod, proverite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe ova dijeta strogo zabranjuje hleb i testenine s glutenom i skoro svu industrijski prerađenu hranu budući da se u njoj uvek pronađe malo glutena.

Osim toga, oni koji žele da se pridržavaju dijete bez glutena trebalo bi da isključe iz obroka konzerviranu hranu, peciva, kolače, sladoled i pića koja u sebi sadrže ostatke zrnastih proizvoda kao što su kvas i pivo.

Bezglutenska dijeta dozvoljava hranu pripremljenu od soje, pirinča, kukuruza i heljdinog brašna. Mogu se koristiti i proso, pirinač, aktivni suv kvasac i mleko u prahu.

Ovom dijetom možete smanjiti težinu i očistiti telo od toksina. Ishrana je raznovrsna, izbalansirana i sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim lako možete da smršate.

Neki lekari, poput dr Alesija Fasana, pedijatra i profesora na Univerzitetu u Merilendu, idu i korak dalje razvijajući čitave koncepcije tzv. gluten fri načina ishrane za zdrave osobe, i tvrde kako ima još prednosti:

– Usporava starenje. Pšenica (koja sadrži gluten) podiže nivo šećera u krvi, šećer se veže za belančevine, a ta kombinacija podiže nivo enzima glikacije koji oštećuje kolagen u koži i tako ubrzava starenje.

– Stabilizuje nivo šećera u krvi. Bezglutenska dijeta isključuje beli hleb, kolače i slatkiše, čime se direktno smanjuje unos loših ugljenih hidrata i prostih šećera koji podižu nivo šećera u krvi. Prekomerni unos šećera vodi do gojaznosti i dijabetesa, a čest je uzrok i hroničnog umora i iscrpljenosti.

-Olakšava tegobe menopauze. Stručnjaci tvrde da gluten pogoršava simptome menopauze, kao što su glavobolja i talasi vrućine, a njegovo izbegavanje olakšava ili potpuno uklanja ove tegobe.
Jelovnik po danima
Za doručak možete da izaberete neke od ovih predloga:

– 1 kuvano jaje, 200 g sira, 20 g hleba bez glutena, 10 g putera, 200 ml kakaa ili čaja sa mlekom.

– hleb bez glutena sa namazom bez glutena, maslacem i marmeladom

– pirinač na mleku sa voćem

– omlet sa sirom i šunkom

– provereni bezglutenski musli s jogurtom ili mlekom i medom
PONEDELjAK
Ručak: testenina (bez glutena) s graškom (70 g), losos na žaru (120 g), salata od paradajza i zelene salate (200 g), jagode, sok od ananasa.

Večera: varivo od pirinča (30 g) i sočiva (150 g), paprike na žaru (150 g) posute susamom, bezglutenski hleb (60 g), jabuka, čaj od matičnjaka.
UTORAK
Ručak: testenina (bez glutena) s mocarelom (70 g), kuvani spanać za salatu (200 g), voćni kup.

Večera: varivo od povrća (sa 30 g testenine bez glutena i 100 g povrća), ćureća šnicla, kuvana cikorija (200 g), bezglutenski hleb (60 g), pomorandža.
SREDA
Ručak: testenina (bez glutena) sa svežim sirom (70 g), salata od rukole (200 g), jedna jabuka.

Večera: supa od mahuranki (pripremljena od 30 g pirinča i 200 g mahunarki: sočivo, grašak, pasulj, soja – po želji), salata od zelenog radiča (200 g), kriška bezglutenskog hleba (60 g), 2 kriške ananasa.
ČETVRTAK
Ručak: špagete (bez glutena) sa sosom od paradajza (70 g), zapečene artičoke (200 g), kruška, jogurt.

Večera: pileća supa sa sitnom testeninom (bez glutena, 30 g) i parčetom kuvane piletine (70 g), salata od paradajza (200 g), bezglutenski hleb (60 g), papaja.
PETAK
Ručak: rižoto (70 g) s tikvicama (200 g), salata od šargarepe (200 g), jabuka.

Večera: varivo od pirinča (30 gr) i pasulja (50 g), paprike punjene svežim sirom (200 g), bezglutenski hleb (60 g), 2 kajsije.
SUBOTA
Ručak: rižoto sa šafranom (70 g), salata od kuvane cikorije (200 g), pomorandža, čaša crnog vina.

Večera: juneća supa sa sitnom testeninom bez glutena (30 g) i jajetom, pileće pečenje (200 g), kuvani brokoli, bezglutenski hleb (60 g).