JAGODINA-Ministar Aleksandar Vulin izjavio je u Jagodini pred oko dve stotine građana da 36 hiljada ljudi u Srbiji zavisi od rada narodnih kuhinja.
– Prošle godine je obezbeđeno 570 miliona dinara za rad 74 narodne kuhinje sa 36.000 korisnika.Niko ne može biti srećan sa tolikim brojem socijalno ugroženih ljudi, ali možemo biti ponosni da niko ne sme ostati gladan.Borba protiv siromaštva nije borba od jednog dana, ove vlade, jedne generacije, to je borba ljudskog društva, civilizacije, jednog dana videće se kraj te borbe, rekao je on.
Srbija se bori protiv siromsaštva u granicama budžeta, a često i preko toga, istakao je on i dodao da za razna socijalna davanja Srbija je prošle godine odvojila 42 milijarde dinara.
-U septembru je 101 hiljada porodica je primila novčanu pomoć sa 251 hiljada korisnika. U istom mesecu 192 hiljade porodica je primilo dečiji dodatak za 396 hiljada dece. Srbija brine, ali to nekad nije dovoljno. Nije moguće rešiti svaki problem, a pogotovo bez povećanja broja radnih mesta. Sve radimo na oporavku privrede i povećanja broja radnih mesta, da bi se bolje obrazovali i da bi miogli kvalitenije da radimo otvramo nova radna meste, naglasio je Vulin.
On je najavio donošenje seta zakona o socijalnom preduzetništvu, viškovima hrane, finansijskoj podršci porodicima sa decom i socijalnoj zaštiti.