RADOVLJICA-Opštine Svilajnac i Radovljica danas su u tom gradu u Sloveniji potpisale protokol o realizaciji projekta osnivanja i izgradnje prvog Pčelarskog centra u Srbiji i Balkanu u vrednosti preko milion evra. U organizaciji SO Svilajnac 50 pčelara boravilo je u Radovljci i posetilo Pčelarski centar u tom gradu.
-Očekujem da za dve godine realizujemo ovaj projekat u okviru Poljoprivredno-veterinarske škole. Na ovaj način Svilajnac će postati centar pčelarstva u Srbiji i na Balkanu, takođe, nosilac znanja i struke, te decentralizacije u Srbiji. Cilj je povećanje proizvodnje meda i otvaranje mogućnosti pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište EU, istakao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.
pcelari iz Svvilajnca-radovljica-g.j.
U toku sprovođenja projekta pčelari će moći da se edukuju, a opština će pomoći iz budžeta unapređenje pčelarstva, kao i dostizanje standarda neophodnih za izvoz u EU. U tom centru će pčealri predavati med, koji će se plasrati u EU, a dobijati sav neophodan repromaterijal.
-Saradnja dve opštine intezivna je već pet godina. Realizovali smo projekat unapređenja opštinske uprave,sada radimo na Pčelarskom centru u Svilajncu. Stvar je u podizanju kvaliteta meda, jer sa ovog pondeblja dolazi najbolji med u Evropi. Srbija i Slovenija su prijateljske države i primer saradnje naše dve opštine govori o tome.Tako da svi treba da nadgrađuju prijateljstvo, kaže župan Radovljice Ciril Globočnik.
pcelari iz Svvilajnca 1-radovljica-g.j.
Direktor Poljoprivredno-veterinarske škole Zoran Radosavljević najavio je da će ta škola jedina u Srbiji otvoriti smer pčelar.