STAVOVI SINDIKATA I ITALIJANA SVE DALJI
JAGODINA-Sindikat Nezavisnost održao je u utorak jednočasovni štrajk upozorenja u italijanskoj fabrici Andrea konfekcioni u Jagodini zbog nepoštovanja radničkih prava, ali to nije dovelo do početka dijaloga sa menadžmentom. Sindikalci su zato najavili radikalizaciju, ali predhodno će o svemu obavestiti centralu kompanije Andrea konfekcioni u Italiji, kao i međunarodnu sindikalnu uniju.
momirka bojic-jagodina-g.j.
-Oko 300 zaposlenih je podržalo naše zahteve, a to je, pre svega, početak dijaloga sa menadžementom i postavljanje pitanja koja su bitna za nas. Međutim, uvek sam nailazila na odbojnost, vređanje, vulgarsnosti i pogrdne reči. Zovu me, a zatim izbacuju iz kancelarije. O njihovom ponašanju nemam reči,a opet imam energiju i želju da sednemo i pričamo o zajedničkoj budućnosti. To je prva strana fabrika u Jagodini i treba da bude primer u svemu, međutim, od prvog dana je počelo sa lošim ophođenjem prema zaposlenima, kazala je predsednica Sindikata Nezavisnost Momirka Bojić, obraćajući se kolegama koje su protestvovale.
andrea konfekcione 1-jagodina-g.j.
Sindikalci zahtevaju obrazloženje za uvođenje 10-časovnog radnog vremena, kao i da se osim jedne polučasovne pauze,radnicima omogući još jedna pauza u trajanju od 15 minuta. Takođe, zahtevaju da im se dostavi Pravilnik o normama i da se prekine sa praksom kaznenih, takozvanih „službenih beleški“, koje služe za vršenje pritiska i davanje otkaza radnicima. Pored toga, zahteva se formiranje Odbor za bezbednost i zdravlje na radu, kao i da se do kraja 2015 godine započnu pregovori poslovodstva Confezioni Andrea Serbia i Sindikata „Nezavisnost“ oko povećanja zarada i naknade za topli obrok i regres. Poslovodstvo je u pisanoj formi dostavilo zaposlenima da odbija sindikalne zahteve, niti prihvataju pregovore.
andrea konfekcione 3-jagodina-g.j.
-Sindikat radnika Andrea konfekcioni ima 450 zaposlenih i oni nisu štrajkovali. Ostatak zaposlenih, koje vodi neki sindikat iz Kolubare, je štrajkovao zbog desetočasovnog radnog vremena, a taj rad je plaćen i sve je po zakonu. Zarada se isplaćuje 20. u mesecu, minimalac je 30 hiljada dinara. Što tiče službenih beleški, svakodnevno je kod nas inspekcija rada i oni bi primetili da je nešto sumnjivo. Nema razloga za štrajk. Dešava se da interveniše hitna pomoć kada nekome nije dobro, ali sve je zabeležno i propraćeno kroz papire, kaže generalni direktor Dejan Šiškovski, koji nije želeo da se slika.
snimateljka menadzmenta-jagodina-g.j
Novinarske ekipe i zaposlene koji su protestvovali sve vreme su snimale devojke iz obezbeđenja, koje su pojedinim novinarima tražile legitimacije, zabranjivale da dođu do direktora, jako grubro i uvredljivo se odnosile prema koleginicama novinarkama, po principu ,,ko si ti, šta tražiš ili hoćeš“. U tome je prednjačila devojka za koju su nam zaposleni kazali da se zove Marija Zuvić. Zaposleni za njih kažu da da naređuju, viču i da dobro poznaju istočnjačke veštine.
marija zuvic-jagodina-g.j.