SVILAJNAC-Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je na TV Centar u Svilajncu da nije bilo potrebe niko da ga niko miri sa Vučićem, jer ,,nismo ni bili posvađani“
-Moj posao je da sarađujem sa predsednikom vlade i njegov posao je da sarađuje samnom. A to da li mi privatno uživamo ili ne u tome, to ni na koji način ne treba da bude relevantno, istakao je on u emisiji ,,Usijanje“ TV Centar i dodao da je u određenom momentu bilo veoma napete atmosfere, ali ,,moj posao je da unapređujem rad svake vlade“.
Zaštitnika građana ,,jako zabrinjava razvoj događaja sa Ministarstvom odbrane i Vojno-bezbednosnom agencijom“.
-Direktor te agencije Petar Cvetković ponovo je javno rekao u intervjuu medijima da parafraziram ,,mnogo smo se mi okrenuli ljudsikim pravima i toj kontroli, to su priče za malu decu, moramo stegnuti pesnicu…“. Demokratska civilna kontrola štiti građane od onih koji njih štite, da ne zaborave šta je njihov osnovni zadatak, rekao je Janković.
On je naveo da postojećim uslovima u Srbiji postoji opasnost da profesionalna vojska umesto narodne i državne postane ,,pretorijanska grada“.
-Postoji opasnost da vojnik po ugovoru gleda u onog ko mu je poslodavac kao naredbodavca i radi ono što mu se kaže, a ne kao recimo u Nemačkoj, gde vojnik ima obavezu da ne izvrši naređenje ukoliko nije u skladu sa zakonom i krivičnu odgovornost ukoliko nešto ne zakonito uradi. Nisam protiv profesionalne vosjke, nisam ni za. To je pitanje politike, ali moja obaveza je da istaknem da je demokratska civilna kontrola uslov da vojska ostane u službi naroda i države,a ne u službi projedinaca, grupe ili partije, naglasio je Janković.
On je ocenio da su građani kao u sendviču, sa jedne strane terorizam i organizovani kriminal i sa druge strane bezbednosne snage, koje da bi se borile sa pretnjama sve više sužavaju polje slobode građana.
-Prisluškivanje je medijsko bacanje prašine u oči, kao i poligrafsko ispitivanje. Bilo bi jako dobro da se sudski, istražni i predistražni postupci vrate u institucije. A ne da šefovi kabineta državnih organa zovu urednike tabloida i da ono što je dogovoreno u tim institucijama sutra bude proglašavano kao sveopšta istina, da ljudi umesto pred institucijama pravdu i istinu traže u medijima, zaključio je Janković.