JAGODINA-Oboleli od karcinoma dobijaće tokom 2016 godine finansijsku pomoć od grada i iz budžeta će za tu namenu biti odvojeno tri miliona dinara, izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma, prilikom sumiranja rezultata akcije sistematskih pregleda u gradu selima.
-Poznato je da sve veći broj građana oboljeva do karcinoma, a da su zarade obolelih niske, kao i da su im troškovi viši. Odredićemo visinu mesečne pomoći, dodao je Marković
U okviru te akcije, koja se obavlja šesti put, pregledano je 4.563 stanovnika, a većina je bez overenih zdravstvenih knjižica. Uglavnom su na preglede dolazili stariji pacijenti. Preko 170 lekara i zdrastvenih radnika je učestvovalo u akciji.
-Građani koji su pregledani dobijali su besplatne lekove i sendviče. Već 11 godina vozimo autobusima pacijente sa uputima u KBC u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, te je to godišnje oko 3.500 pacijenata, dok se deca prevoze. automobilima. Takođe, oveć 11 godina obezbeđujemo za građane bespaltne lekove, podsetio je Marković.
Direktor Opšte bolnice dr Darko Miletić saopštio je da obavljeno 10.070 pregleda i 13.678 laboratorijskih analiza. Pacijenti u 44 odsto slučajeva boluju od kardio vaskularnih oboljenja, smetnej an plićima ima 33 odsto, probleme sa mišićno-koštanim tkivom 14 odsto i 13,7 oboljenja mokraćno-polnog sistema. Kod jedne dijagnsotikovan je kancer i ona je već oeprisana, dok kod petoro žena psotoji sumnja i one su na dodatnim analizama.