GRADSKI INSPEKTORI PROZIVAJU POLICIJU I SUD
ČAČAK-Gradski inspektori u Čačku optužuju Prekršaji sud i pripadnike MUP Srbija da tolerišu i podstrekavaju rad na ,,crno” ugostiteljskih objekata, odnosno da su čak u 186 slučajeva blago sankcionisali i nisu zatvorili lokale, koji su prekoračili skupštinsku odluku o radom vremenu. Tako ispada da je u Čačku bolje raditi na ,,crno”, jer se prilikom ,,prekovremenog” rada zaobilazi i državni PDV, a kazna je u proseku neverovatnih 5.000 dinara po jednoj noći.
– U gradskom jezgru nekoliko ugostiteljskih objekata Padrone, Složna braća, 1. Maj… uglavnom ne poštuju odluku o radnom vremenu i protiv njih se konstantno podnose prekršajne prijave. Zakon ne dozvoljava komunalnoj inspekciji da zatvara objekte. Tražimo i koristimo asistenciju interventnih jedinica policije. Ako policija vrši savesno svoj posao onda može doći do prekida rada u ugostiteljskom objektu,odnosno ako procene da je prekršen javni red i mir. Nemamo pravu saradnju sa Prekršajnim sudom, jer su isuviše blagi i tolerantni. Padrone je za 13 prekoračenja radnog vremena u različitim danima u toku meseca sudija je kaznio sa 65.000 dinara, odnosno 5.000 dinara po prekršaju, a to je minimalna kazna. Bio sam šokiran ovom presudom. Umesto da sledeći put, ta presuda bude otežavajuća okolnost, plaćanje kazne ih abolira, a reč je o povratnicima u prekršaju, kaže načelnik Gradskih inspekcija Milovan Erić.
padrone 1
On dodaje da je okrivljeni Vladan D., odgovorno lice u klubu Padrone, sankcionisan kao fizičko lice. Svi ,,ne disciplinovani” lokali vode se na fizička lica-preduzetnike, kojima su zaprećene znatno niže kazne, nego pravnim licima.
-Sud ovakvim presudama podstrekava i daje motiv učioniocima prekršaja da nastave sa takvim postupanjima. Tu ima svega od konzumiranja opijata do delikvenog ponašanja. Ugostitelji su se žalili na repesivan rad komunalnih inspektora. Pouzdano znam da je reč o poslodavcima koji imaju veliki broj neprijavljenih radnika i da država od njih ima najmanje koristi. Jedini lek je da sudovi odmeravaju pravične, ali maksimalne kazne, pogotovu za povratnike, kao i da bude zajedničkih akcija i koordinacije inspekcija od lokanog do republičkog nivoa. Tamo niko ne kuca PDV račune. Njima se isplati da plate kaznu od 5.000 dinara i nastave da rade, jer je u objektu 250 do 300 gostiju, objašnjava Erić.
Međutim, u protekla dva meseca nije vršena kontrola poštovanja odluke o vremenu rada ugostiteljskih objekata, jer je bilo problema oko plaćanja noćnog rada inspektora.
milovan eric 1
Načelnik Komunalne inspekcije Mikailo Puzić ističe da inspektori imaju ,,velike probleme na poslu vezane za sprovođenje ove gradske odluke, da to nije normalno”.
-Sem pisanja prekršajnih prijava, nemamo mogućnosti da prekinemo muziku, jer vlasnici lokala ne žele da urade. Sačinimo zapisnik i podnesemo prijavu, nemamo mogućnost da im prinudno isključimo muziku i ispraznimo lokal. Ekološka inspekcija kontroliše buku, a policija radi remećenja javnog reda i mira. Nemamo mogućnost da ih fizički zaustavimo. Prekršajni sud izriče umanjenje kazne, nijednom gospoda iz Padronea i drugih objekta nisu kažnjena preko 10.000 dinara, većinom po 5.000 dinara, znači umanjena minimalna kazna, naglašava Puzić.
Prema odluci ugostiteljski objekti radnim danom u Čačku mogu da rade do 24.00 sata, a petkom i subotom, kao i praznicima, do 01.00. Nadzor sprovode komunalna inspekcija i komunalna policija.
U članu 9 Zakona o komunalnoj policiji stoji da ta služba ima mogućnost kontrole, prinude i represije i da , pored ostalih poslova, vrši kontrolu odluke o radnom vremenu lokala.
Da li je slučajno komunalna policija ove godine vršila kontrolu u ugostitelja isključivo u prigradskim naseljima u Čačku? Da li je slučajno jedina lokalna služba koja po zakonu ima mogućnost prinude i represije poslata da radi preventivne i edukativne kontrole? Zašto komunalna policija ne primenjuje svoja ovlašćenja u situacijama kada se ne poštuje gradska odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, odnosno ugasi muziku i isprazni lokal? Da li je samo u Beogradu komunalna policija toliko revnosna i izvodi iz autobusa one koji nemaju kartu, a u Čačku ne može da interveniše prilikom narušavanja gradskih odluka?
padrone
KAFEDŽIJE BOLI UVO ZA INSPEKTORE
– Oni nas tako vrte i zajebavaju. Mnogo dugo radim ovaj posao. Kafedžije boli ga uvo, pa zamislite kad imaju po 250 do 300 ljudi u lokalu, njemu se isplati da plati kaznu od 5.000 dinara i nastavi dalje da radi. Za njega je komunalni inspektor prolazna pojava za koju jedva čeka da mu nestane i ne uznemirava ga u njegovom radu. Pisali smo Turističkoj i Poreskoj inspekciji, znate li koliko se tu PDV za državu ,,okrati”, a komunalna inspekcija nema mogućnosti da to uradi, kaže Puzić.