SINDIKAT: KLASIČNO ISKORIŠĆAVANJE RADNIKA
JAGODINA-Ovo je klasično iskorišćavanje radne snage, ističe predsednik Veća samostalnih sindikata u Pomoravlju Miroslav Gajić govoreći o uslovima rada u jagodinskom pogonu italijanske kompanije Andrea konfekcioni i dodaje da menadžeri te kompanije ne žele sindikalni dijalog. Menadžeri Andrea konfekcioni nisu želeli da govore za medije na ovu temu. Razgovor sa sindikalcima i menadžmentom Andrea konfekcioni obavljen polovinom jula za jedan nacionalni mediji, ali tada nije bilo interesovanja da bude objavljen. Sreća u nesreći za građane Jagodine je privatizacija medija i pojava informativnih internet sajtova, pa tako sada mogu da konzumiraju nezavisne, pravovremene i istinite informacije.
-To nije duh Evrope, ni sindikalizma, pregovora, a ni ono što nam se priča. Prosek ukupne zarade 200 evra. Da banalizujem priču, svaka greška radnika je ,,pokušaj ubistva“. Zaposleni dobijaju otkaze tako da ne mogu da ostvare pravo na materijalnu nadoknadu sa Nacionale službe za zapošljavanje, jer navodno nanose materijalu štetu poslodavcu, kaže on i objašnjava da sindikat insistira na činjenici da kada radnik napravi grešku i dobije otkaz, taj proizvod se ne baca, već se greška u većini slučajeva popravlja i proizvod prodaje. Međutim, službena beleška ostaje i kasnije se koristi za otkazivanje ugovora o radu.
Sekretar tog sindikata Slobodan Jovanović navodi da je sindikat očekivao više od evropskih firmi u Jagodini u odnosu prema zaposlenima.

Slobodan Jovanović i Miroslav Gajić
Slobodan Jovanović i Miroslav Gajić

-Ne mora da bude bolje, ali bar približno kao Fijatovoj fabrici u Kragujevcu. Očekivali smo uređeniji odnos sa zaposlenima od Andrea konfekcioni. U smislu pisanih pravila, odnosno da se zna šta je napravljena greška, kako se do greške dolazi, da li može da se ispravi i koja je sankcija. Pravila u Andrea konfekcioni apsolutno su nedovoljna za ovu materiju, kaže on.
Sindikat je našao veliki broj nepravilnosti kod poslodavca i čak je sa 100 dopisa na to ukazivao.
-Što se tiče trenutnog odnosa prema zaposlenima sa našeg stanovišta poslodavac ne zaslužuje pralaznu ocenu, zaključuje Jovanović.
Andrea konfekcioni je dobila 9.000 evra po novootvoenom radnom mestu iz budžeta Srbije ili 4,5 miliona evra, dok im je grad Jagodina omogućio izgradnju pogona na više hektara zemlje sa besplatnim komunalijama u novoizgradjenoj Industrijskoj zoni.
Menadžemnt Andrea konfekcioni je odbio da komentriše navode Samostalnog sindikata, navodeći da je ,,reč o eksternom sindikatu” koji nije prisutan u firmi.
ODNOS PREMA RADNICIMA
-Ništa drugo nismo tražili od Andrea konfekcioni nego samo da primene odnos, kao u svojoj zemlji, prema sindikatima i zaposlenima u Jagodini. Ponudili smo poslodavcu Dejanu Šiškovskom razgovore i zaključivanje Kolektivnog ugovora, on je obećao takav razgovor. Očekivali smo poziv, a za uzvrat dobili odgovor da ne želi da vidi ni mene i ni Jovanovića u toj firmi, otkriva Gajić.