Kompanija Kopernikus kupila je jagodinsko medijsko preduzeće Novi put 23. septembra po početnoj ceni preko 46.000 evra, kupoprodajni ugovor je potpisan 3 novembra, a prošlog petka zvanično su vlasnici i odgovorna lica došli u Jagodinu. Da podsetimo, to preduzeće su 15 septembra zvanično napustili svi zaposleni uz socijalni program. Od tada veći broj bivših radnika volonterski dolazi na posao i održava minimu procesa rada, bez ikakve naknade. To je bila prilika za razgovor sa vlasnikom Kopernikusa Zvezdanom Milovanovićem
CM-Kakva će biti uređivačka koncepcija nedeljnika, radija i televizije, da li nastavljaju da rade pomenuti mediji i u kom obimu, broj strana, te kada je reč o satnici radija i televizije posvećenoj lokalnim temama i dogadjanjima?
Zvezdan Milovanović-Kopernikus Cable Network- društvo za radio i tv aktivnosti, kupio je JIP Novi put u drugom krugu privatizacije tako da je zatečeno stanje jako loše uz dužno poštovanje bivšim zaposlenim koji su očuvali minimum rada sva tri medija u sastavu preduzeća. Cilj nam je da u prvih nekoliko meseci vratimo obim rada pre početka procesa privatizacije, a kasnije podignemo i osavremenimo pomenute medije. Zadržaćemo praćenje lokalnih pomoravskih tema i događaja kao pretežnu temu informativnog programa i dodati uključenja RTV Kopernikus Jagodina u centralni program TV K::CN 1 za čitavu Srbiju i svet kako uživo tako i svakodnevnim informativnim emisijama.
CM- Šta građani Jagodine i Pomoravlja treba da očekuju od tih medija, informativni zabavni, filmski, sportski …..program ?
Zvezdan Milovanović- Redakcije sva tri glasila u sastavu RTV Kopernikus Jagodina – Novi put baviće se isključivo izradom informativnog i kulturno – obrazovnog programa vezanog za Pomoravlje. Ostatak programa popunjavaće informativni , zabavni i kulturno-obrazovni program iz sistema Kopernikus Cable Network.
CM- Kada će biti održana konstitutivna sednica Skupštine akcionara, ako već jeste ko je postavljen za predsednika skupštine, kao i ko su direktor i urednici medija?
Zvezdan Milovanović- Kopernikus Cable Network je jedini vlasnik kupljenog javnog preduzeća Novi put koji nije nikad bio niti će biti akcionarsko društvo, tako da nema potrebe za sazivanjem sednice Skupštine akcionara koja i ne postoji.
CM- Koliko radnika nameravate da zaposlite u sva tri medija?
Zvezdan Milovanović-Radi se analiza potreba medija i kvaliteta radnika koji su već bili zaposleni. Oni će imati prednost prilikom formiranja redakcija za sva tri medija. Želja Kopernikusa je da se broj zaposlenih povećava što zavisi od potreba i prihoda.
CM-Ako sam dobro shvatio iz Vaših odgovora Novi put iz Jagodine poslovaće u sistemu Kopernikus KCN, a ne kao posebno informativno preduzeće, odnosno biće praktično ,,dopisništvo” Vaše kompanije iz Pomoravlja?
Zvezdan Milovanović- Niste me dobro razumeli, termin “dopisništvo” nisam ni pomenuo – radio i časopis u potpunosti program i pripremu za štampu imaće u Jagodini … TV program će biti kombinacija vesti iz Jagodine – Pomoravlja i centralnih vesti za celu Srbiju, dok će zabavni deo programa preuzimati iz K::CN centrale.
Trenutno TV Jagodina preuzima program TV Kopernikus sa terminima od 9 do 10 i 18 do 19 sati kada se uključuje lokalni program, Radio Jagodina i nedeljnik Novi put rade normalno.