ZAVRŠEN REMNOT TE MORAVA VREDAN 10 MILIONA EVRA

SVILAJNAC-Posle prve faze kapitalnog remonta blok Termoelektrane „Morava“ u Svilajncu priključen je na elektroenergetski sistem Srbije, saopšteno je iz te elektrane. Na ovim kapitalnim poslovima, kao i u standardnim remontnim aktivnostima, u koje je uloženo oko deset miliona evra, bilo je angažovano oko 50 domaćih i stranih firmi.
-Tokom petomesečnog remonta, osim standardnih radova, urađeni su veliki investicioni poslovi na turbogeneratorskom postrojenju. Najobimniji radovi izvedeni su zamenom turbine srednjeg pritiska i srednjeg ležajnog bloka. Urađen je fabrički remont i balansiranje u tunelu rotora visokog pritiska, ugrađen sistem radijalnog zaptivanja generatora, fabrički remont rotora generatora i ugrađena tiristorska pobuda. Takođe je rekonstruisan postojeći regulacioni sistem turbine, urađena je „by-pass“ stanica, zamenjene kritične površine ekonomajzera i saniran je bubanj kotla, stoji u saopštenju.
Svo vreme remonta, osim tokom radova u službi Unutrašnjeg transporta uglja, redovno je priman ugalj iz podzemne eksploatacije i Rudarskog basena „Kolubara“ tako da na zalihama ima oko 177.000 tona. Ove količine, uz svakodnevni dovoz uglja, dovoljne su za stabilan rad postrojenja do marta naredne godine, kada je planiran početak druge faze kapitalnog remonta. Tada će se uraditi planirana rekonstrukcija elektrofiltera i druga faza membranizacije ložišta kotla, a radovi će trajati šest meseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *