SVILAJNAC-Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je toj opštini iz programa UNDP za sanaciju sistema vodosnabdevanja namenjeno 300 hiljada evra od 3,2 miliona evra koje će biti plasirane u 27 opština u Srbiji.
-Rekonstrukcijom izvorišta i 12 bunara, kao i izgradnjom hlorinatora i ugradnjom savremene opreme dobićemo bolji kvalitet vode i veći kapacitet uz 2,5 kilometra izgradnje prve faze vodovodne mreže u Sedlaru. Vrednost projekta je 125 hiljada evra. Za drugu fazu, koja podrazumeva priključke po selu, obezbeđeno je još 150 hiljada evra, rekao je on.
Radove je obišao predstavnik vlade Japana u UN Naoki Nihej i predstavnici UNDP – programa Ujedinjenih Nacija. Sedlare ima 220 domaćinstva, a na novu vodovodnu mrežu prvo će biti priključena OŠ „Branko Radičević“. To selo je najviše bilo pogođeno poplavom od svih svilajnačkih sela. Poplavni talas je 15. maja prošle godine prvo pogodio Sedlare. Higijenska ispravnost vode je narušena tako da je bilo neophodno rešiti pitanje vodosnabdevanja ovog sela.
vodosnabdevanje 2-svilajnac-g.j.
Naoki Nihej kaže da se, iako je on u ime Ujedninjenih Nacija prvi put u Svilajncu, oseća kao prijatelj Svilajnčana.

-Vlada Japana će nastaviti da pruža podršku Svilajncu i Srbiji u raznim oblastima. Ovde smo danas da nastavimo da pomažemo sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava i zadovoljan sam kako se radovi razvijaju i kojom dinamikom se ovaj naš program u Svilajncu realizuje, ističe Nihej.

Delegacija ambasade Japana posetiće Svilajnac i u utorak 8. decembra, kada će zvanično uručiti donaciju Domu zdravlja Svilajnac – rendgen i ultrazvuk.