PARAĆIN-Povodom nacrta zakona o finansiranju lokalne samouprave, Odsek za informisanje Opštine Paraćin u saopštenju za javnost upozorava da je skandalozan i neprihvatljiv, jer uvodi viši porez građanima za 30 odsto.
-Predlog zakona kojim se oslobađaju svih obaveza prema lokalnim zajednicama banke, kladionice, mobilni operateri, cementare i druge multinacionalne kompanije i uvodi 30 odsto viši porez na imovinu za građane skandalozan je i neprihvatljiv, stoji u saopštenju.
Naime, oslobađaju firmarine i eko-takse praktično sve strane multinacionalne kompanije u Srbiji, sve banke, kladionice, mobilni operateri i slična velika i profitabilna preduzeća i predlaže da se ovaj enormni gubitak lokalnih prihoda nadoknadi povećanjem poreza na imovinu za građane.
-Osloboditi poreza bogate, a dodatno oporezovati penzionere, radnike, seljake politika je protiv Srbije. Mora se postaviti pitanje za koga radi Ministarstvo finansija? Za deoničare stranih banaka i cementara ili za građane Srbije? Oslobađanje od eko-naknada i firmarina banaka i cementara neće doprineti boljem poslovnom okruženju već će samo povećati profit ovih već visoko profitabilnih grana. Lako je proveriti da svi navedeni već ostvaruju za srpske prilike enormne profite nakon plaćanja svih postojećih obaveza i da novac od profita ne ulažu ponovo u Srbiju već iznose u matične zemlje. To je nesporno pravo ovih preduzeća, ali nije jasno zašto Ministarstvo finansija misli da im u tome treba dodatno pomoći – da još više para uzetih od građana Srbije iznesu iz Srbije?,navodi se u saopštenju te opštine.
U saopštenju se zaključuju da ko god da je napisao ovakav zakon, taj više ne bi smeo da bude na platnom spisku budžeta Republike Srbije. Ko god bude podržao ovakav zakon ne bi se više smeo smatrati ni prijateljem građana Srbije, već prosto najamnikom ispostava inostranog kapitala.