Podatak da je Jagodina imala trojicu Srpskih premijera malo je poznat u zavičajnoj istoriji i među Jagodincima. Nažalost. Reč je Avramu Petronijeviću, Stefanu Stevči Mihailoviću i Milanu Piroćancu. Istorijsko štivo Znamenite ličnosti Jagodine – Marije Crnković svakako zavređuje veliku pažnju, ne samo zbog tog podatka, već i zbog niza istorijskih dokumenata koji su po prvi put prikupljeni na jednom mestu, sistematizovani i objavljeni. Preporuka je da svakako treba pročitati jedinstvenu publikaciju.

PIŠE MARIJA CRNKOVIĆ

Jagodina je zbog svog geografskog položaja, imala nezaobilazan udeo u zbivanjima tokom burnih prvih decenija XIX veka. Iznedrila je ličnosti koje su imale značajnu ulogu u borbi za oslobođenje i formiranje srpskedržave.U kasnijem period društveno-političkog, privrednog i kulturno-obrazovnog razvoja, brojni Jagodinci su dali ogroman doprinos i ostavili neizbrisiv trag u istoriji.Svojim zalaganjem i delovanjem, znamenite ličnosti stare Jagodine, istovremeno su doprinele i njenom napretku i čuvenju.
Publikacija Znamenite ličnosti stare Jagodine prezentuje biografske i istorijske podatke o ličnostima koje su imale veliki uticaj u različitim oblastima društvenog, političkog, privrednog i kulturnogž ivota: začetaka industrije -Avram Petronijević, Jovan i Mihailo Kosovljanin, u oblasti preduzetništva- Jovan Kincel, Strašimir Gemović, Marko Đorđević i dr., likovne umetnosti –Nikola Milojević, arhitekture-Momir Korunović, prosvete-Dragoljub Petrović i Sreten Adžić, društvenog i političkog delovanja-StevčaMihailović, Svetozar Marković, Andra Banković i Lenka Ilić i ratnih prilika vojskovođe- Koča Anđelković, Radič Petrović, Miloje Todorović. Upoznavanjem života i rada istaknutih ličnosti iz istorije stare Jagodine sagledavaju se i opšte društvene i istorijske prilike u Jagodini i Srbiji krajem XIX i prvepolovine XX veka, a time i značaj njihovog rada.
Jedan od primera posvećenosti jagodinaca gradu je i poklon- porodično imanje Aračlijski potok, koji je grad dobio 1902.godine kao zaveštanje profesora Stevana Ivanovića, sina Tase Aračlije. U naredne dve godine, pod ličnim nadzorom predsednika opštine Milana Radenkovića, uređen je Aračlijski park, izgrađen letnjikovac – paviljon kafana i podignuta je spomen – česma Tasi Ivanoviću i njegovim potomcima.
marija 1
Original pisma u kome se predsednik opštine Milan Radenković zahvaljuje profesoru Ivanoviću na darivanju porodičnog imanja opštini, čuva se u Zavičajnom muzeju u Jagodini.
Poštovani Gospodine Ivanoviću,
Vašim poštovanim pismom od 10.o.m. Vi ste izvoleli saopštiti mi Vašu želju i nameru da Vaše imanje u Đurđevom brdu, zostavštinu Vaših pokojnih roditelja, imeno Aračlijski potok sa pripadajućim mu delovima zemljišta spomena radi Vaših milih, a umrlih, poklonite našoj zajedničkoj opštini, našem milom mestu rođenja za prohodnju našega gradskoga stanovništva, koje je baš u tome oskudevalo.
Ja sam tu Vašu želju i nameru saopštio opštinskom odboru u sednici 23.o.m. i odbor je živom i toplom zahvalnošću taj dar primio i prihvatio, davši izraza svoje zahvalnosti u svojoj odluci koju Vam ovde niže verno saopštavam: odbor prima sa osobitom zahvalnošću, od darodavca Gospodina Stevana A. Ivanovića, činovnika u penziji, poklon koji je on učinio građanstvu grada Jagodine u zemljištu zvanom Aračlijski potok na Đurđevom brdu, sa obavezom: da ga uredi i ukrasi svojim sredstvima tako, da potpuno odgovori želji darodavca i spomenu milih mu pokojnika. Spomen će se sastojati u tome, što će se podići lepa česma sa spomen – pločom, na kojoj će biti urezana imena njegovih roditelja, brata i plemenitog darodavca, a celokupno imanje na kome će se podići park, zvaće se i u buduće zvaničnim imenom, Aračlijski potok, koji će se naziv i u spomen – ploči urezati.
25. jula 1902. Vaš poštovalac, M.D. Radenković
U Jagodini predsednik opštine Jagodinske