SVILAJNAC-Prvi sekretar Ambasade Japana u Beogradu Akihita Terućija zvanično je danas uručio donaciju svilajnačkom Domu zdravlja u vrednosti od preko 71 hiljade evra, a reč je o rentgenu, ultrazvuku, ekg i ctg aparatima, medicinskoj vagi, inhalatorima i pulsnim oksimetrima. Predsednik te opštine Predrag Milanović izjavio je da su Japanci ove godine pomogli Svilajnac sa oko 400 hiljada evra kroz programe oporavka od poplava.
-Sa novim dijagnostičkim aparatima doktori mogu dati preciznije dijagnoze za kraće vreme, minimalno izlažući pacijente i sebe zračenju. Raduje me što buduće majke više ne moraju da idu u druge medicinske ustanove i sada mogu sve ultrazvučne preglede da obave u Svilajncu, rekao je Terućija.
Reč je o trećoj donaciji Japana građanima Svilajnca u ovoj godini.
-Vlada Japana uložila je 400 hiljada evra u naše projekte. Sa uspešno realizovanim projektom otvaranja fabrike Panasonik u 2011. godine u Svilajancu, otvorili smo put za dolazak drugih investitora iz te države, ali i donacijama. Plan za sledeću godinu je potpuna rekonstrukcija Doma zdravlja i očekujemo podršku državnih ministarstava, međunarodne zajednice i prijatelja, istakao je Milanović.
Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Mihailović naveo je da je Japan donirao Srpskom zdravstvu oko 200 miliona evra, 109 miliona kroz savremenu opremu i 84 miliona evra je oprost duga, te da očekuje nastavak saradnje.