SVILAJNAC-Predsednik sindikata TENT Bogdan Vukotić izjavio je danas u Svilajncu u TE Morava da su energetičari TENT uputili pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i upozorili ga da je odluka o gašenju TE Kolubara pogrešna, a njen proizvod je 2.000 glanih usta. U Kolubari je oragnizovana peticija protiv gašenje elektrane.
-Imamo snage i hrabrosti da kažemo, a to smo o u pismu naveli u zaključku „grešite gospodine premijeru sa odlukom da pogasite i zatvorite pogone u TE „Kolubara“ aprila 2017.godine.“ Ne dozvolite da ta odluka bude politička, jer je TE „Kolubara“ i danas jedan od oslonaca proizvodnje struje i energetske bezbednosti kolubarskog regiona, a time i Srbije, kaže Vukotić i dodaje ,,naterajte svoje saradnike na odgovoran i stručan rad u ineresu JP EPS-a i ne dozvolite da zbog njihove ne odgovornosti Vi budete kažnjeni”.

Bogdan Vukotić
Bogdan Vukotić

-Umesto da razvija stratešku privrednu granu koja će biti od nacionalnog interesa čime bi Srbija kao država bila energetski stabilna i nezavisna, EPS planira gašenje preko 1000 MW termo kapaciteta u narednom periodu u kojem istovremeno planira izgradnju samo oko 400 MW novih kapaciteta što Srbiju neminovno vodi u potpunu energetsku zavisnost, ističe se u pismu koje je potpisao Vukotić.
Jedna od termoelektrana u sistemu EPS-a koja je određena za „odstrel“ je TE „Kolubara“ iz Velikih Crljena instalisane snage 271 MW od čega je samo 32 MW van mreže već nekoliko godina. Svi ostali blokovi su trenutno na mreži, sa optimalnom snagom, pouzdani, bezbedni i energetski efikasni u svako pogledu, navodi se u pismu energetičara.
-Poštovani premijeru, vaši saradnici , bez ikakve analize, bez adekvatnog programa energetske stabilnosti insistiraju na potpunom gašenju ove termoelektrane bez obzire što se u njenom sastavu nalazi jedan od najmlađih blokova u JP EPS. Osim toga, naručene su određene studije kako bi se utvrdila opravdanost gašenja tih kapaciteta sa unapred isceniranim zaključkom. Elektro mreža Srbije je dala krajnje ozbiljno, argumentovano i činjenično upozorenje da gašenje blokova u TE „Kolubara“ ugrožava energetsku bezbednost RB „Kolubara“ i čitavog kolubarskog regiona s obzirom da čin povlačenja iz pogona svih blokova, osim A1 i A2 ne može da se nadomesti bez izgradnje trafo stanice 400/110 KV uz neohodnoa ulaganja od 20 miliona evra i period od 6 godina, naglašava Vukotić.
Sindikat TENT u pismu Vučiću posebno podvlači da gašenje TE „Kolubara“ znači novih 2000 gladnih usta, zatvaranje vrtića, škola, domova zdravlja, znači gašenje života u Velikim Crljenima i mestima u okruženju koja su sudbinski vezana za rad TE „Kolubara“.
-Ekonomski i energetski razlozi za njeno gašenje ne postoje. To Vam odgovorno tvrdimo. Odluka o tome je isključivo politička, a takva politika je pogubna za građane ovoga kraja, što će Vam potvrditi i broj potpisa građana i radnika na peticiji protiv gašenja ove elektrane. Takođe, njeno gašenje je izuzetno štetno za EPS i celu Srbiju posebno kada se radi o energetskoj bezbednosti, kaže Vukotić I upućuje molbu da se energenitačarima pruži šansa.
-To zaslužuje kako TE „Kolubara“ tako i zaposleni u njoj. Samo tražimo da nas ubede i dokažu da ova termoelektrana nije energetski efikasna, da je neprofitabilna, da stvara gubitke EPS-u i da je cena kilovati proizvedena u njoj skuplja od uvozne cene struje, a mi tvrdimo da nije. Naprotiv, pa zar i gašenje i odricanje sopstvenih kapaciteta treba da bude stvar politike, a ne stvarnih potreba Srbije i njenih građana, pita se Vukotić.
Energetičari TENT pozivaju Vučić da spreči da razni uvozni lobiji postanu nosioci energetske bezbednosti Srbije, da neki mladi ,,evropejci” kreiraju energetiku Srbije, a posebno EPS samo na osnovu onoga što su šetajući Evropom videli i čuli, te da su im pri tome građani Srbije i radnici na poslednjem mestu.
-Pred Vama je istorijska prilika da put kojim ste krenuli, iskoračate do kraja. Bez naroda ove zemlje, bez radnika koju su ovu Elektroprivredu dizali iz pepela posle bombardovanja, poplava i požara, sigurno nećete uspeti ma koliku podršku imali van granica Srbije. Oslonite se na sopstveni narod i pogledajte ga u oči isto kao što on gleda u Vas, pun iščekivanja i vere u čestitu, poštenu i prosperitetnu Srbiju, zaključuju u pismu energwetičari TENT.