JAGODINA-Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma izjavio je da je sa diplomatama iz Kineske ambasade u Beogradu dogovorio da tri studenta iz Jagodine sledeće godine idu u Kinu na učenje Kineskog jezika, dok će sedmoro studenata u organizaciji tog grada na usavršavanje Italijanskog jezika. On je dodao da ,pored toga, očekuje sledeće godine jednog kineskog investitora koji će zaposliti 300 radnika u Industrijskoj zoni.
-Većina fabrika u Jagodini je u vlasništvu italijanskih investitora i već smo uveli Italijanski jezik u škole. Sledeće godine grad će finansirati odlazak sedmoro studenata u Italiju kako bi usavršili Italijanski jezik, a troje studenta idu u Kinu da nauče Kineski jezik, rekao je Marković na obeležavanju 22 godine postojanja Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i 117 godina obrazovanja nastavnika i vaspitača u Jagodini.
-Prioriteti su borba protiv bele kuge i nova radna mesta. Ako se nastavi sa ovako polupasivnom borbom protiv bele kuge za 50 godina Srbi će postati nacionalna manjina u vlastitoj državi i sve moramo uraditi da do toga ne dođe, zabrinuto se obratio Marković studnetima i gostima svečane akdemije, te pozvao rektora Visoke škole iz mađarskog grada Baje Zoltana Melica, koji je bio gost na akademiji, da kada se vrati u Mađarsku, kaže svojim političarima da ukinu ograde i žice između dve zemlje i da zajedno gradimo mostove između Srbije i Mađarske.
akademija-jagodina-g.j.
On očekuje da će sledeće godine biti ukupno 3.500 radnih mesta u industrijskoj zoni u Jagodini, kao i dolazak jednog kineskog investitora koji će zaposliti 300 radnika.
– Trenutno imamo devet potpisanih ugovora, četiri fabrike već rade, tri se grade, a dve počinju sa izgradnjom početkom sledeće godine i ukupno će u našoj industrijskoj zoni raditi 3500 radnika, naveo je Marković.