PIŠE – Potpredsednik Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija za Istočnu Srbiju Dragan Vekić
Većina građana danas ne zna osnovno, postavljajući sebi jedno pitanje koje glasi: „Da li bi, recimo, postojeća vlada bila moguća u monarhiji?“ Odgovor je jednostavan – mogla bi biti formirana socijalistička vlada, pa i komunistička, ako bi oni dobili na izborima većinu glasova naroda. Kralj je jedno, a izvršna vlast je drugo, sastav parlamenta biraju građani na izborima.
Kralj-monarh u ustavno parlamentarnoj monarhiji, prestavlja ličnost oko koje se narod okuplja, daje sigurnost i u najboljem svetlu predstavlja državu pred međunarodnim subjektima. Garantuje stabilnost svoje zemlje i stranim investitorima garantuje stabilnost države, a ne bira se na izborima svakih 5 godina.
Ustavno parlamentarna monarhija se pokazala da je u današnje vreme najstabilnije državno uređenje. Danas sve jake i napredne države su monarhije po uređenju – Norveška, Švedska, Španija, Engleska…
Monarhija je jeftinija za narod te zemlje, jer ako ništa drugo ne mora svakih 5 godina da izlaze na izbore i biraju predsednika republike, a svi troškovi koje pravi predsednik republike – kod monarha ih nema. U našem slučaju, naš Kralj ima svoju kuću, svoj kabinet, pritom još i doprinosi profitom svom narodu.