JAGODINA- U Fabrici kablova će se bez obzira na privatizacioni scenario i u narednom periodu proizvoditi kablovi, ocenio je danas generalni direktor najvećeg pomoravskog preduzeća Ratko Vučurović na obeležavanju 60 rada i postojanja.Tender za privatizaciju te fabrike biće raspisan u feburaru.

Ratko Vučurović
Ratko Vučurović

-Kablovi su 99 odsto u društvenom vlasništvu i nalaze se među 17 strateških firmi čija je privatizacija produžena do 31 maja sledeće godine. U nekoliko narednih meseci mora biti rešen naš status u skladu sa važećim zakonima. Prva opcija je privatizacija po modelu prodaje imovine uz uslov da kupac nastavi proizvodnju kablova i zaposli postojeće radnike. Za ovu opciju postoji zainteresovanost investitora iz Rusije.Ukoliko prodaja ne uspe najverovatnija alternativa je UPPR-Unapred pripremljen program restrukturiranja. Program odobravaju poverioci i predviđa vraćanje komercijalnih dugova, rekao Vučurović.
Inače dug te fabrike je 120 miliona evra od toga su 60 miliona krediti komercijalnih banaka i 32 miliona potražuju bivši radnici po tužbama. Kablovi su orjentisani na proizvodnju složenih kablova za železnice, telekomunikacije, rudnike i elektroprivredu.
svecana sednica 1-jagodina-g.j.
-Za njihovu proizvodnju potrebno je više znanja i rada,što je prednost Kablova. Preko 80 odsto proizvodnje se izvozi, reč je o kupcima čije poverenje uživamo decenijama, ali i novih kupaca koje priodobijamo ostvarujući nove složene proizvode. Sve to omogućava izvoz od više destina miliona dolara godišenje, ističe Vučurović.
Na svečanoj sednici dodeljena su priznajnja i jubilarne nagrade.