DESPOTOVAC-Četvoro bivših kadeta Vojske Srbije na današnjem početku suđenja u Osnovnom sudu u Despotovcu izjasnili su se da nisu krivi, potvrdila je portparolka suda Biljana Milutinović. Mladen Milosavljević iz Aleksinca, Štefan Milosavljević iz Novog Sada, Nikola Garabiljević iz Šapca i Milan Karišik iz Hajdučice okrivljeni su za ,, teško delo protiv opšte sigurnosti”, odnosno za tragični incidnet na vojnom poligonu Pasuljanske livade u kome su živote izgubili kadeti četvrte godine Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.
-Nastavak suđenja zakazan je za 17 februar sledeće godine u 10.30 sati na kome će se od bivši kadeta uzeti odbrana i obaviti njihovo saslušanje. Održano je prvo ročište za glavnu raspravu, data su samo uvodna izlaganja, kazala je portparolka Biljana Milutinović.
Okrivljenima za tragediju na poligonu Pasuljanske livade do sada je suđenje dva puta odlagano.
Optužnicu zastupa javni tužilac Marina Vukičević, a sudskim većem predsedava sudija Blagica Milojević.
Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Ćuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18. juna 2012. godine u 9,05 sati, u toku priprema za vežbu “Diplomac 2012”, od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije:

U Višem sudu u Jagodini sudi se majoru Vinku Žnidrašiču. Do sada su obavljena dva saslušavanje svedoka, a treće je zakazano za januar. Posle svedoka biće saslušani veštaci. Žnidaršiču, koji je u vreme tragedije radio u svojstvu saradniku u nastavi na Katedri za taktiku Vojne akademije, se sudi za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbedjenje vojne jedinice.
Žnidaršič je negirao krivicu.