SRBIJA PRVA U HRANITELJSTVU U EVROPI
ĆUPRIJA-Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvorio je ,,Kuću na pola puta” renovirane prostorije Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Ćupriji, gde će živeti devojke i mladići koji izlaze iz hraniteljskih prodica do osamostaljenja. U projekat je uloženo 1,4 miliona dinara, a ministra Vulina je u gradu na Moravi dočekalo preko sto pristalica Pokreta socijalista. On je dodao da je Srbija po broju dece u hraniteljskim porodicama prva u Evropi i ima više od 6.000 dece bez roditeljskog staranja, od kojih se 800 nalazi u institucijama, dok su ostali u hraniteljskim porodicama.
dolazak vulinaa
-To pokazuje koliki je značaj hraniteljstva za naš sistem i da je to zasluga svih hranitelja koji svoju energiju i emocije daruju deci bez roditeljskog staranja. rekao je Vulin.
Kako je rekao, to je najbolji način, posle biološke porodice, za brigu o deci i poručio da će se Ministarstvo boriti da, pre svega, ojača biološku porodicu.
secenje vrpce-cuprija-g.j.
U adaptaciju prostora uloženo je 600.000 dinara koje su obezbedili donatori, dok je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo 800.000 dinara za rekonstrukciju krova.
Prostorije Centra adaptirane su u okviru projekta “Kuća na pola puta”, a prostor obuhvata oko 100 kvadratnih metara, spavaće sobe, dnevnu sobu, kuhinju sa trpezarijom i kupatilo.
Prema rečima ministra Vulina, “Kuća na pola puta” je projekat koji je usmeren na pomoć deci “u najosetljivije vreme, kada se završi period njihovog boravka u ustanovama i hraniteljskim porodicama”.
-Gde će ta deca bez roditelja i podrške? Ovo je dobar način da im se pomogne, rekao je Vulin i dodao da ga posebno raduje najava lokalnih vlasti u Ćupriji da će deca iz hraniteljskih porodica imati prioritet pri zapošljavanju.
vulin
Ministar je rekao i da mu je drago što je Minstarstvo obezbedilo novac za radove, kao i što su se uključili donatori.
Vulin je pozvao ostale privrednike da deo svog profita usmere na pomoć deci.
“Kuća na pola puta” je usluga socijalne zaštite čiji je cilj smanjenje socijalne izolacije i ugroženosti dece bez roditeljskog staranja i dece sa problemom u ponašanju po prestanku tretmana u ustanovama socijalne zaštite.