DESPOTOVAC-Politička atmosfera u Despotovcu ponovo je podignuta na tačku ključanja posle eskalacije nesuglasica između SPS i SNS, tu priliku žele da iskoriste SDS i DS i da se vrate vlast posle tri godine od smene, odnosno januara 2013 godine. Navodno pismo koalicije SPS-PUPS-JS na kome su potpisi predsednika opštine i prvog čoveka despotovačkih Socijalista Dejana Nenadovića i potpredsednika PUPS Momčila Vuksanovića, overeno pečatom SPS, dodatno je raspirilo uzavrele strasti. Njih dvojica tvrde da je pismo lažno i falisifikat, a kako će glasati njihovi odbornici videće se na skupštini,kažu oni, dok predsednik JS Srđan Milanović ističe da se zalaže za očuvanje aktuelne većine. Skupština se održava u ponedeljak u 10 sati.
-Ni SPS, ni SNS nemaju ,,zeleno“ svetlo centrala da prave koaliciju sa DS i SDS, pogotovo sada na mesec dana pred raspisivanje lokalnih izbora. Reč je o ličnim razmiricama predsednika opštine Nenadovića i zamenika predsednika Nikole Nikolića – SNS. Kao rešnje tih problema oni su slali signale SDS i DS, te su dali snagu tim partijama da se aktiviraju i ponovo uključe u borbu za vlast, čak razmišljanja idu u pravcu sa SDS i DS sami formiraju last. Mislim da promena koalicionih partnera nije realna opcija, tvrdi Milanović.
pismo sps (1)pismo sps
Predsednik IO OO SDS Zdravko Zarić objašnjava da ta stranka nije podnela inicijativu sa potpisima odbornika za smenu predsednika SO Nenada Jovanovića –SNS i promenu koalicije na vlasti u Despotovcu.
-Polovina odbornika je za koaliciju sa SPS, a polovina za SNS. Pred samu sednicu skupštine donećemo odluku, navodi on, potvrđujući da uveliko radi politička ,,pijaca“ na prekomponovanju vlasti u Despotovcu.
U DS ističu da imaju zabranu da formiraja koalicije sa SNS. Nikola Nikolić-SNS tvrdi da pismena ponuda SPS prema SDS da preuzmu vlast i isključe SNS nije falsifikat. Vrh SNS je upoznat sa tom inicijativom SPS i dao je odrešene ruke despotovačkom odboru da razgovara ostalim strankama, ali ne i za promenu koaliciju.
-Nenadović je pokušao da od SNS dobije garancije da će i u narednom mandatu biti na funkciji predsednika opštine. To nije moguće, jer razgovor o tome može da se vodi posle izbora. Kriza je na ličnom nivou u odnosu mene i predsednika opštine, ne između stranaka. Bio je i pokušaj da se Nenadović učlani u SNS, priča Nikolić.
Koalicija oko SNS ima 14 odbornika, a kolicija oko SPS 9 i oni tvore većinu od 23 mandata, dok su u opoziciji odbornici u SDS, DS i troje koji su isključeni iz SNS.