PETICIJA ALTERNATIVNOG PARLAMENTA GRAĐANA
PARAĆIN-NVO Alternativni parlament iz Paraćina građana pozvao je danas sve NVO iz unutrašnjosti da od 1. februara u svojim gradovima i opštinama pokrenu peticiju ,,Protiv novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava”, jer će u suprotnom doći do daljeg siromašenja lokalnih samouprava.

-Novi zakon znači dalju centralizacija Srbije i nije u skladu sa evropskim integracijama. Predviđeno finansijsko opterećenje građana koje oni neće moći da podnesu. Istovremeno, to je i gašenje provincije, odnosno osiromašenje opština, naročito srednjih i malih, upozorava predsednik te NVO Milan Ilić.

On to obrazlaže činjenicama da će opštinama ,,ubuduće pripadati 50 odsto, a ne 80 odsto od poreza na zarade”, te da se naknada za životnu sredinu i firmarine integrišu u porez na imovinu.

-Zbog novih porskih nameta i akciza od 2012 godine republička kasa je punija za 6 milijardi dinara. Država tim novcem gradi ,,Beograd na vodi” , nacionalni stadion, funkcioneri putuju po svetu, da li je neko pitao građane Srbije o trošenju budžeta, zapitao se Ilić i dodao da ,,ovo siromašenje provincije, pljačkanje penzionera, samovolja i bahatost vlasti nije naišlo na osudu medija, ali ni NVO”.