JAGODINA-Sa završetakom privatizacije društvenih preduzeća Pomoravskom okrugu očekuje se da bude ugašeno oko 1.000 radnih mesta, potvrdio je direktor jagodinske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boris Stojanov. Privatizacija treba da se obavi do 31 maja u Kablovima, Jagodinskoj pivari, Resavici i Ravanici,gde je zaposleno 3.000 radnika, dok je sa druge strane u Staklari novi vlasnik CPR Impeks najavio smanjenje broja radnika sa 850 na 450.
-Ne očekujemo veći priliv nezaposlenih u odnosu na predhodne godine. Smatramo da će privatizacije biti uspešne i da će najveći broj zaposlenih ostati na radnim mestima. Imamo najavu da će ove godine strani i domaći investitori na području Pomoravlja otvoriti nekoliko hiljada novih radnih mesta. Predviđamo dalje smanjenje broja nezaposlenih, kaže Stojanov i dodaje da su obavljeni razgovori sa poslodavcima firmi koje su u privatizaciji i dobijeni odgovori da nemaju viška radnika, te da je reč o finansijskim problemima koje treba država da reši.

Boris Stojanov
Boris Stojanov

-U Ravanici nisu bili raspoloženi za razgovore na ovu temu, bez obzira što tamo očekujemo tehnološki višak, otkriva on.
Inače, dve godine zaredom smanjuje se broj nezaposlenih na evidenciji NSZ u Pomoravlju, a sa druge strane beleži se povećan broj zaposlenih.
-U protekle dve godine broj nezaposlenih je smanjen za 1.000 lica, iako smo uporedo imali okončanje privatizacija u nekoliko preduzeća i proglašavanje tehnoloških viškova prošle godine od oko 1.000 lica u Kablovima, Opremi, Jagodinskoj pivari, Novom putu, RTV Ćuprija, objasnio je Stojanov.
Trenutno je stopna nezaposlenosti u Pomoravlju preko 20 odsto i na posao čeka oko 28.000 radnika, u Jagodini 10.473, Paraćinu 8.291, Ćupriji 3.715, Despotovcu 1.952, Svilajncu 1.923 i Rekovcu 1.768.