JAGODINA-Predsednik Pregovaračkog tima jagodinskih Kablova Dragan Milanović saopštio je da je od jutros obustavljen rad na lokaciji Matična fabrika, kao i da preko 300 proizvodnih radnika, od kojih je većina na poslata na odmore zbog manjka posla, zahteva od poslovodstva isplatu zaostalih zarada i informacije o sudbini preduzeća. To preduzeće je među 17 povlašćenih u Srbiji i očekuje se da u februaru bude objavljen tender za privatizaciju.
-Radnici su jutros obustavili rad, fomirali Pregovarački tim i traže sastanak sa poslovodstvom Kablova. U Pregovaračkom timu je 10 radnika iz Matične i Nove fabrike, zahtevamo da imamo predstavnika u pregovorima oko privatizacije Kablova. Zaposleni su zabrinuti, jer nemaju nikakve informacije o tome. Primili smo tek avgustovsku zaradu, isplata putnih troškova kasni dve godine, navodi on razloge za obustavu proizvodnje.
kablovi 1-jagodina-g.j
Milanović zahteva da se nadležna minisarstva uključe u rešavanje problema u Kablovima, a to se pre svega odnosi na inspekcije koje se bave kontrolom mobinga, zaštite na radu i isplate prinadležnosti. Pregovarački tim zahteva i da se Samostalni i Industrijski sindikat isključe iz pregovora o privatizaciji. Dugovanja Kablova su preko 120 miliona evra, a reč je o dugovima prema komercijalnim bankama i zaposlenima. Zbog dugovanja zaposelnima od 32 miliona evra predloženo je da se jedna od lokacija Kablova da njima u vlasništvo.