JAGODINA-Jagodinska pivara umesto u privatizaciju ili neku vrstu reorganizacije, sve izvesnije bliža je stečaju. Da li će sa stečajem prestati i proizvodnja piva posle 164 godine, odgovor će da ti naredni dani, prognoze su nezahvalne. Država, kao najveći akcionar te pivare sa 65 odsto akcija, po svemu sudeći više nema strpljenja, odluka je doneta. Sledi tehnički deo sprovođenja postupka. Jagodina i Jagodinci malo toga mogu da učine sem da prisustvuju tužnom činu.
Iz Privrednog suda u Kragujevcu potvrđeno je u utorak da je Agencija za privatizaciju podnela predlog za pokretanje predstečajnog postupka u Jagodinskoj pivari, očekuje se određivanje datuma za pripremno ročište i tada će biti definitnivno doneta odluka o stečaju. Zaposlenima će biti omogućeno da se u predstečajnom postupku izjasne da li prihvataju socijalni program ili ne.
-Iznenađeni smo ovakvom odlukom Agencije za privatizaciju, jer smo 15 decembra predali na usvajanje Unapred pripremljeni program reorganizacije koji je nam je omogućavao da radimo u narednom periodu i da vraćamo dugove. Očekivali smo razgovore sa potencijalnim kupcima, međutim, sve naše želje i nade prekinulo pismo agencije u kome nas obaveštavaju o predlogu za pokretanje predstečajnog postupka. Formiraćemo komisiju za određivanje kriterujema za sprovođenje socijalnog programa. Nadam se ovo nije kraj Jagodinske pivare i da ćemo i dalje prizvoditi Jagodinsko pivo, kaže direktorka Jelena Vulović.
Sindikalci su takođe iznenađeni odlukom agencije, jer su očekivali razgovore sa potencijalnim ulagačima. Čak se i Karlsberg pominjao kao mogući partner.Jagodinsku pivaru prošlog leta dobrovoljno je napustilo stotinak radnika i sada radi 142. Predhodno su organizovani protesti radnika zbog neizvesne sudbine te pivare. Dugovi tog preduzeća dostiglu su visinu od 2,5 milijarde dinara. Pivara je osnovana 1852 godine i nikada nije prekidala proizvodnju, čak i u vreme ratova. Država ima 65 odsto akcija Pivare u svom vlasništvu.