JAGODINA-Ukoliko Jagodinska pivara posle izvesnog stečaja prestane sa proizvodnjom piva, postavlja se pitanje šta će biti sa 7 tona amonijaka u sistemima za hlađenje. Niko od odgovornih nema odgovor na to pitanje, čak se i država ponaša nezainteresovano, a reč je o veoma opasnoj materiji koja je veoma eksplozivna,zapaljiva i otrovna. Pogoni Jagodinske pivare okruženi su stambenim zgradama sa desetak hiljada građana, koji bi u slučaju incidenta sa amonijakom bili ugroženi.
-Svih 146 zaposlenih izjasnili su se za dobrovoljni odlazak iz Pivare. Danas nas je posetio stečajni upravnik kako bi se pred prvo ročište upoznao sa preduzećem. Normalno radimo i proizvodimo pivo. Ne očekujemo da proizvodnja prestane, pa u tom smislu ni probleme sa amonijakom, već novog investitora koji bi već u četvrtak trebalo da poseti preduzeće, kažu sindikalci.
Iskusni radnici te pivare ipak ističu da bi država trebalo za svaki slučaj da razmotri sve scenarije i da posebu pažnju obrati na opasne materije, odnosno da se organizuje stalni nadzor pogona i sistema sa amonijakom. Ukoliko je potrebno, amonijak može po posebnoj proceduri da se istoči u cisternu i preveze na drugo mesto. U sektoru za vanredne situacije nisu želeli da komentarišu tu situaciju. Po zakonu za opasne materije odgovorni su rukovodioci preduzeća ili stečajna uprava, te je na njima da organizuju nadzor i čuvanje kruga pivare.