REKOVAC-Domaće tradicionalne sorte vinove loze su zapostavljene, a tržište Srbije preplavljeno vinima iz uvoza, ocena je vinogradara i vinara okupljenih na saboru u Rekovcu.
Drugi Sabor vinogradara i vinara Levča, na kome je učestovao više od 150 vinogradara i vinara tog dela Srbije, održan je u organizaciji Poljoprivredno veterinarske škole i Skupštine opštine Rekovac.
“Od četiri litre crnog vina na našem tržištu, tri su iz uvoza”, rekao je čelnik Viteškog reda Levča Stojan Jeftić.
Centralna tema Sabora bili su “Rezultati naučnog istraživanja zdravih osobina grožđa i vina sorte prokupac”. Na ovu temu u amfitetaru škole govorio je prof. dr Nebojša Mirković, jedan od 26 srpskih istraživača kvaliteta tradicionalnog voća i grožđa”.
Na Saboru su proglašeni novi članovi Viteškog reda – vitezovi vinari iz Levča. Ovu titulu poneli su: Radivoje Milić, Dragan Vulović, Goran Jakovljević i Branislav Anđelić.
Prema oceni stručnog žirija, koji je ocenjivao najbolje vino u kategoriji belih, crnih i roze, proizvođača vina u kategoriji malih podruma i vinarija Levča, najbolje vino u kategoriji belih, proizveo je Zoran Mirković iz Riljaca i Vinarija “Miletić”. U kategoriji crnih, najbolje je ocenjeno vino đorđa Mirkovića iz Rekovca i Vinarije Milosavljević i u kategortiji roze, najbolje je vino Zora Mirkovića i Vinarije “Miletić”.
Žiri se opredeljivao za najbolje između 101 vina.
Vinariji “Levač” uručeno je rešenje HAŠAP vinarija. Vinarija “Levač” osnovana je 1952. godine. Bavi se proizvodnjom grožđa, vina i rakije. Rasposlaže sa 36 hektara vinograda na kojima gaji sorte: šardone, italijanski i rajanski rizlong, game… Kapacitet vinarije je tri miliona litara a kapacitet punionice šest miliona litara na godišnjem novu.
Sertfikat HASSAP je primio direktor Vinarije “Levač” Dragoslav Radenković.
Sabor levačkih vonogradara i vinara, ustanovljen je prošle godine, povodom slave vinogradara i vinara Svetog mučenika Trifuna.