SVILAJNAC-Član Glavnog odbora SNS Dobrivoje Budimirović –Bidža i svilajnački SNS pokrenuli su peticiju i najavili su podršku tužbi protiv rešenja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Srbije kojim se u tom gradu odobrava realizacija projekta ,,autoklava za tretman medicinskog otpada” zemunske firme Visan. Naprednjaci su organizovali protest i potpisivanje peticije u centru grada protiv izgradnje tog postrojenja, a oko stotinka građana je prisustvovalo tom događaju. U Visanu veruju da protest nema veze sa zaštitom životne sredine i ekologijom, odnosno da loklani SNS protestima i peticijom politizuje tu temu i suprotstavlja odlukama sopstvene Vlade Srbije.
-Peticiju građana predaćemo Ministarstvu poljoprivrede, Opštini Svilajnac i ostalim nadležnim službama. O pokretanju upravnog spora protiv rešenja ministarstva o davanju saglasnosti na ovaj projekat narednih dana odlučiće saveti za zdravstvo i poljoprivredu SNS u saradnji sa Ekološkim pokretom. Tužbu su najavili Ekolozi, a SNS ne može kao partija da se bavi time, ali najverovatnije narednih nedelja daćemo podršku, kaže predsednik svilajnačkih Naprednjaka I član GO te stranke Branislav Marinković, koji je pojasnio da ,,samo postrojenje nije problematično, ali da je reč o lokaciji objekta, kao i da ceo slučaj sa davanjem pozitivnog rešenja ima političke konotacije”.
Inače, postrojenje za sterilisanje medicinskog otpada, poput špriceva i gaza, treba da se nalazi se na lokaciji bivšeg poligona Vojske Srbije, koju je opština kupila pre šest godina upravo za projekte iz komunalne delatnost, što su podržali i sadašnji lideri SNS. Visanov pogon na toj lokaciji već proizvodi mamce za glodare, a tu je i reciklažno dvorište lokalnog komunalnog preduzeća.
-Posedujemo sve neophodne dozvole i saglasnosti za realizaciju projekta koji je po svim važećim domaćim i evropskim standardima. Ministarsvo poljoprivrede je projekat proglasilo od strateške važnosti za Srbiju. Ispunili smo 101 odsto zakonskih zahteva. Bolime što sam u dva navrata predsedniku SNS Marinkoviću, odnosno partiji koja je podržala Ekološki pokret, odneo sva dokumenta i lično sve objasnio. Međutim, na sajtu SNS stoje neistine, da ne kažem laži, o projektu Visana. Verujem da ovaj protest nema veze sa zaštitom životne sredine i ekologijom, verovatno ima veza na nečim drugim, ali ja ne želim da upuštam u to, objasnio je vlasnik Visana prof dr Predrag Ćurčić.
Projekat je vredan 700 hiljada evra i mogao bi da uposli do 20 radnika na automatizovanim mašinama. Reč je o postrojenju za sterilisanje medicinskog otpada koje sada završava u kantama i na deponijama.
G.J.

OVA DRŽAVA NEMA SMISLA
-Ovo je priča o nama i kako ova država nema smisla, kada neko u ministarstvu odobrava realizaciju ovakvog projketa. Taj projektat je ranije odbijen, a pre pet dana vlasnik je Visan je pokazao dozvolu. Jadna je ova zemlja, gde pojedinci mogu da odlučuju bez skupštine opštine, bez stručnjaka, bez toga šta deci trebamo da ostavimo u budućnosti. Ogroman broj ljudi koji sede u ministarstvu je završilo fakultet Visan i sada neka ovaj narod oceni koliko su stručni. Gazda Visana je rekao svilajnačkom predsedniku SNS da su mnogi bili njegovi đaci i da su imali obavezu prema njemu, priča ogorčeni Budimirović.