SVILAJNAC-Lider Levice Srbije Borko izjavio je sinoć u Svilajncu da se ta partija zalaže za reviziju Energetskog sporazuma Rusija i Srbije u dogovoru sa Moskvom, zato što je izostala realizacija Južnog toka.
-To je bitan element tog sporazuma. Ne mislim da nekome nešto poklanjamo ili radimo na štetu Srbije. Južni tok je probio rokove i evidentno je da neće biti realizovan, to značajno menja ceo sporazum. Mora neko da se osmeli i počne sa Rusima o tome da priča. Ne vidim da se u SNS-u utrkuju, oni samo gledaju da se slikaju sa Putinom. Nisu obezbedili izvoz automobila, niti bilo šta drugo što su obećali, rekao je Stefanović u emisiji Usijanje TV Centar.
On je dodao da je Južni tok bio deo jedinstvenog energetskog paketa koji je Srbija dogovorila sa Ruskom Federacijom. Levica Srbije razgovara sa sindikatima i manjinskim partijama o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.
-Levica Srbije se zalaže na vraćanje smanjenih plata i penzija, agrarnu reformu, amandman na Krivični zakon da je stranačko zapošljavanje krivično delo, povećanje poreza za najbogatije i preko 50 odsto, porez na luksuzne vile i bazene, istakao je Stefanović.
Pored toga, Levica Srbije zalaže se za oporezovanje verskih zajednica pod jednakim uslovima.
-To podrazumeva plaćanje PDV i poreza na imovinu na zgrade koje se ne koriste u verske svrhe, poput hotela, motela, vinarija, njiva, šuma i luksuznih automobila. Protivimo se tome da sveštenici dođu u kuću i naplate usluge prema svom nahođenju i ne daju račun za to, a posle imaju snage da pričaju šta treba u državi da radimo. Verske zajednice su deo društva i vrlo su uticajne, naveo je on.
Stefanović se osvrnuo i na izborni zakon,te naglasio da se Levica Srbije zalaže za ukidanje komunalne policije i lokalnih skupština, odnosno da građani treba neposredno da biraju gradonačelnika i članove gradskog veća, takođe i načelnika policije, opštinskog tužioca i budžetskog kontrolora, a oni ne smeju biti članovi stranaka.