JAGODINA-Sudbina troje Vasića Anastasije (5) i Nenada (3) i četrnaestomesečnog Nemanje iz Rakitova kod Jagodine, koji su srećom ostali živi u teškoj saobraćajnoj nesreći u kojoj su njihovi roditelji Marija (23) I Slaviša (30) izgubli živote, još uvek je neizvesna, jer maloj deci treba naći najbolji mogući ambijent za oporavak i odrastanje. Centar za socijalni rad razmatra više mogućnosti za privremeni ili trajni smeštaj.
-Anastasija i Nenad su u KBC u Kragujevcu, a Nemanja u Institutu za majku i dete. Za dve do tri nedelje očekuje se da izađu iz bolnice, ali njihov oporavak od teških povreda će potrajati više meseci, kao i period rehabilitacije. Deca su zadobila teške prelome, kaže direktorka tog centra Biserka Jakovljević.
Ujak pokojne Marije određen je za privremenog staratelja. Intenzivno se radi na određivanja staratelja za decu i u taj postupak je uključen tim sastavljen od pedagoga, psihologa, socijalnog radnika i pravnika. Oni će u narednom periodu doneti odluku da li će deca biti smeštena u hraniteljsku porodicu privremeno ili trajno ili kod nekog do rođaka.
-Za sada se baka Vlajinka, majka pokojnog Slaviše, pojavljuje kao zainteresovana da prihvati decu. Deca će ostati zajedno i u njihovom je interesu da budu vezana za rođake, te će u svakom slučaju biti u blizini matične porodice, ukoliko budu u smešteni u hranteljsku porodicu, navodi ona. vlajinka vasic 8-jagodina-g.j.
Vlajinka Vasić (53), nema dilemu da deca treba njoj da pripadnu, jer su kod nje živeli četiri godine.
-Deca su odrasla kod mene. Bila sam u ponedeljak u Kragujevcu videla decu, očekuju da za nedelju dana i Nemanju prebace u tu i da budu svi zajedno. Deca su me prepoznala, Anastasija je potrčala prema meni, grlila sam ih i ljubila. Anastasija je odmah počela da se sprema i da priča ,,došla mi je baka da me vodi kući, neću da idem ni kod kog, idem kod bake” i Nenad se nadovezao ,, I ja idem bako kući sa tobom, ne ostajem više nigde, samo kod tebe i gotovo”, priča Vlajinka.
Po Vlajinkinim rečima porodica pokojne snaje Marije izjasnila se u njenu korist kada je reč o poveravanju dece na dalje čuvanje.
-Zoran , otac Marijin i ja imamo prvenstvo čuvanja naše dece, to su naša deca, ne znam zašto se sada mešaju ujaci i ujne, prababe i padede. Zašto mene i Zorana niko ništa ne pita? Moja braća su u inostranstvu žele da mi pomognu kako bih mogla da čuvam decu. Konkretno oni će plaćati ženu koja će samnom brinuti o njima, finansiraće i duge potrebe dece, samo da deca budu ovde samnom, objašnjava Vlajinka.vlajinka vasic 3-jagodina-g.j.
Ona se priseća na dane sreće i priča da su deca navikla da žive sa njom, da su se uvek mnogo voleli, grlili, i pokazuje kao ih je kao ,,kvočka piliće svijala oko sebe”.
-Moja braća stalno me zovu iz inostranstva, kažu mi da ne brinem ida će se potruditi da mi obezbede sve uslove da deca budu u svojoj kući. Oni će plaćati ženu koja će se zajedno samnom brinuti o deci. Marijin otac Zoran se izjasnio da deca budu kod mene, kaže ona i kroz suze se priseća da joj je pokojna snaja Marija kazala u šali, nedelju dana pre tragedije, ,,dovešću decu i ostaviti u kući”. vlajinka vasic 6-jagodina-g.j.
Porodica Vasić je stradala u saobraćajnoj nesreći pre desetak dana u Dragocvetu kod Jagodine, od povreda su preminuli majka Marija i otac Slaviša, dok je troje dece teško povređeno. Nenad ima dva preloma noge, Nemanja polom ključne kosti, a Anastasija povrede po telu.