POMORAVLJE- Imajući u vidu da je RHMZ za nedelju i ponedeljak najavio obilne padavine u centralnim predelima lokalno oko 40 milimetara u Svilajncu, Paraćinu i Ćupriji su sve službe u stanju pripravnosti. Svilajnčani su posle proglašenja vanrednih mera odbrane od poplava na teritoriji Srbije stavili sve komunalne službe sa više desetina zaposlenih u stanje pripravnosti i napunili 5.000 vreća sa peskom. Štab za vanredne situacije opštine Paraćin uveo je pripravnost javnih preduzeća, komunalne inspekcije, policije i poverenika civilne zaštite. Saopšteno je da vodostaj na Velikoj Moravi, kod Čepura raste, tako da postoji mogućnost da se ponovo donese odluka o zatvaranju lokalnog puta Paraćin – Raševica. Štab je doneo odluku da se obrati Srbijavodama i zatraži instrukcije da li i na koji način treba da deluje na Crnici u slučaju opasnosti.
Operativni tim za odbranu od poplava dostavio je Štabu plan odbrane, plan raspoložive mahanizacije i ljudstva, plan potrebnog broja ljudi i ostale opreme. Takođe, dostavljen je plan evakuacije ljudstva i materijalnih dobara, po reonima, u slujaču opasnosti od elementarne nepogode.
Sprovodeći naredbu Štaba za vanredne situacije u Ćupriji su sanirana su sva kritična mesta na reci Mirosavi kod Paljana i Ivankovca, kako bi bila sprečena mogućnost izlivanja vode na plodno zemljišt. Saniran su Jovački potok i reka Ravanica kod Senja .
Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković – Palma izjavio je večeras da Jagodina nije u vanrednom stanju, jer je, kako je rekao, na vreme očistila korita reka koje se u maju 2014. godina poplavile nekoliko sela Jagodine.