SVILAJNAC- Švajcarska kompanija „PM Tehnik“ danas je potpisala ugovor sa Slobodnom zonom u Svilajncu ,,Veliko polje” o otvaranju fabrike precizne mehanike u aprilu ove godine, vrednost investicije je dva miliona evra i biće zaposleno 50 radnika. Reč je o drugoj Švajcarskoj investiciji u Svilajncu, posle Tristanfreša, a kompletne proizvodnja savremenih proizvoda za železnicu namenjena je izvozu.
-Poznato je da su Švajcarci dobri investitori i srećni smo da od danas imamo još jednog u našoj zoni. Cilj nam je da privučemo investicije iz srednjeg i malog biznisa, jer hoćemo da imamo deset fabrika sa po 50 zaposlenih umesto jednu od 500. U ovoj fabrici radiće stručna radna snaga i za to će biti dobro plaćena. Drago nam je da su Švajcarci izabrali Svilajnac, što govori da smo dobro radili i da imamo kadar koji je njima potreban, rekao je predsednik te opštine Predrag Milanović.

Polin Mentone, Predrag Milanović i investitor Mike Kruger
Polin Mentone, Predrag Milanović i investitor Mike Kruger

Drugi švajcarski investitor Tristanfreš proizvodi, prerađuje i izvozi pet miliona tegli kornišona godišnje.
-Svilajnac ima veliku dijasporu koja živi i radi u Švajcarskoj. Još jednom ćemo pokazati da smo dobri domaćini investitorima, a pozivamo premijera Srbije i ministra privrede, da obiđu novu investiciju u Svilajncu, dodao je Milanović.
Zamenica ambasadora Švajcarske u Beogradu Polin Mentone objsnila je njena zemlja ima mnogo malih gradova u kojima rade mala i srednja preduzeća što doproinosi jakoj privredi Švajcarske.
-U Svilajncu smo dobili odlične uslove, industrijska zona je izuzetno infrastrukturno opremljena što je našim investitorima od izuzetne važnosti. Švajcarska je u poslednjih 10 godina ušla u Top 10 investitora u Srbiji. U poslednje tri godine švajcarske investicije su udvostručene, izjavila je ona.potpisivanje ugovora 1-svilajnac-g.j.
Potpisivanju ugovora prisustvovao je direktora svih slobodnih zona u Srbiji Milan Ristić.