BEOGRAD-Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u okviru akcije „Skener 2“, koja je sprovedena u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom, u više gradova u Srbiji uhapšeno 49 osoba osumnjičenih da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela.

Stefanović je istakao da je počinjenim krivičnim delima, koja se pretežno odnose na zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, budžet Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica oštećen za oko 7,6 miliona evra.

Prema njegovim rečima, među uhapšenima se nalaze rukovodioci i zaposleni u poreskoj upravi, nekadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja , funkcioneri lokalnih samouprava, zaposleni u više javnih preduzeća „Elektro – privredi Srbije“, „Poštama Srbije“, „Elektrokosmetu“.

Ministar je dodao da je među uhapšenima i 12 saobraćajnih policajaca, osumnjičenih da su počinili krivična dela iz oblasti primanja mita, kao i da je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv 25 osoba, dok se za dvoje osumnjičenih traga.

Akcija je, kako je naveo, sprovedena u više gradova u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Boru, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.

-Današnja akcija je još jedan pokazatelj da policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, neće stati u obavljanju svog posla. Reč je o delima iz oblasti korupcije, koja su veoma društveno opasna, zbog čega se ovakve akcije često sprovode i nadam se da će to biti opomena svima da se kriminal u Srbiji ne isplati, zaključio je ministar policije.

Policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Jagodini uhapsili su sedam policijskih službenika.

Uhapšeni policijski službenici A.B., N.Z., S.G., G.V., N.S., S.G., i B.L., kao i zaposleni u preduzeću ”Srbija putevi” R.T., sumnjiče se da su, od oktobra do decembra 2015. godine, na području Jagodine, izvršili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Pripadnici MUP-a u Jagodini su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, uhapsili i zadržali N. M. (47), odgovorno lice Poreske uprave – filijala Paraćin, kao i rukovodioce i zaposlene u Poreskoj upravi-filijala Paraćin A. S. (46), S. M. (54), R. S. (62), D. R. (58) i D. Đ. (56), dok su u redovnom postupku postupku podneli krivične prijave protiv osam službenika i odgovornih lica iz više preduzeća zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 2014. i 2015. godine, izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, primanje mita i davanje mita.

Sumnja se da su zaposleni iz Poreske uprave, filijala Paraćin, jednom privrednom društvu iz opštine Paraćin neosnovano odobrili povraćaj akcize, kao i da su za određenu vrstu naknade obaveštavali veći broj odgovornih lica u preduzećima o vremenu kontrole od strane Poreske uprave i mimo zvanične procedure, bez evidentiranja i sačinjavanja predmeta izdavali uverenja neistinite sadržine o izmirenju poreskih obaveza prema više pravnih i fizičkih lica, koji su ih dalje koristili u postupcima obezbeđivanja zdravstvenog osiguranja i apliciranja za dobijanja kredita kod više poslovnih banaka.

Osumnjičeni se terete da su na taj način ostvarili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu oko 42,7 miliona dinara i naneli štetu budžetu Srbije u ukupnom iznosu oko 42,5 miliona dinara.