SVILAJNAC-Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je cilj te opštine u naredne četiri godine otvaranje malih i srednjih preduzeća, kao i privlačenje investitora iz oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije, što će doprineti otvaranju 700 novih radnih mesta i smanjiti stopu nezaposlenosti na 6 do 7 odsto. On je rekao da investicije u privredu Svilajnca za poslednje četiri godine iznose oko 10 miliona evra, a da je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni prošle godine dostigao 30 miliona dolara.
Najznačajnija kompanija, koja posluje u Slobodnoj zoni u Svilajncu, japanski Panasonik povećala je broj radnika na 390 i planira da u narednom periodu zaposli još 110 zbog širenja proizvodnje.
-Dobili smo informaciju od Panasonika da želi da uvede još jedan proizvod, reč je o brizganoj plastici. Ove godine kreću sa probnom proizvodnjom. To znači da su oni spremni da grade još jednu fabriku u Svilajncu. Daćemo im još 2,5 hektara zemlje da mogu da prošire pogone, najavio je Milanović.

Predrag Milanović
Predrag Milanović

U Slobodnoj zoni uspešno radi i švajcarska kompanija za preradu povrća Tri stan freš prodjus koja godišnje proizvede pet miliona tegli kornišona, a uskoro sa proizvodnjom počinje i švajcarski ,,PM Tehnik“ koji prozvodi delove za železnicu.
-Sledeće nedelje počinje da radi ovaj švajcarski investitor. Mašine su stigle, montiraju se i očekujemo da od ponedeljka krene probna proizvodnja, zadovoljno ističe Milanović.
On je naveo da je Termoelektrana Morava jako bitna za život ove opštine.
-Termoelektrana je uradila remont. Kada bude ugradila novi filter rešiće se ekološki problem, tako da narednih deset godina neće biti govora o zatvaranju ove termoelektrane. To je najveći privredni subjekt na teritoriji opštine, jako je važan jer 15 odsto budžeta se puni od naknada koje plaća, pojasnio je Milanović.
Plan opštine je i da se oživi vinarski podrum u Crkvencu, po kom je resavski kraj poznat.
-Moramo da rešimo problem podruma koji je u stečaju. Svilajnac je poslao pismo o namerama da je spreman da kupi od stečajne uprave podrum Navip i da nađemo strateškog partnera koji će pokrenuti proizvodnju, rekao je Milanović.
Inače, opština je iz stečaja kupila i bivšu fabriku Beko a zatim je prodala kompaniji za proizvodnju nameštaja „Union drvo“ koja je otvorila prošle godine svoj proizvodni pogon u Svilajncu.
Milanović je još rekao da bi bio zadovoljan kada bi u Svilajnac došlo još desetak investitora.
-Klanicu smo prodali prerađivaču i uskoro počinje sa radom, hoćemo da oživimo ,,Navip“ i fali nam još mlekara koja bi otkupljivala mleko, kazao je Milanović i dodao da bi na taj način zaokružili poljoprivrednu proizvodnju i preradu sa visokotehnološkom industrijom, odnosno rešili sve probleme.

 

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.