JAGODINA-Pozati Srpski kolumnisti, novinari i satiričari Voja Žanetić, Draža Petrović i Nenad Milosavljević, poručili su u Jagodini da je odnos domaćih medija i političara sve perverzniji i izopačeniji, te da je to pitnaje za celo društvo, jer se medijski prostor za ozbiljnu kritiku sve više sužava. Oni su održali tribinu ,,Sredstva komike i dekonstrukcija medijskih mitova” na Fakuletu pedagoških nauka u Jagodini .
-Ne bavim se kritikom, volim da se bavim smešnim stvarima, pravim viceve i zasejavam ljude. Sve što imam dugujem srpskim političarima, jer sam najviše pisao o njima. Živimo o divnom i božanstvenom pentagonu. Naime, svaki problem prođe pet faza. Prva faza je ,,biće poplave-ti će mi kažeš”, druga ,,raste voda, biće poplavljenih gradova- ma nema šanse”, treća ,,ma preliva se Sava na nekoliko mesta- neće valjda”, četvrta ,,kad dođe voda do brade- e jebiga” i peta ,,treba se očiste kanali, prošla je poplava-ko ga jebe”. Između pentatonike rešavanja problema i rešavanja problema peruta u kosi, to se dve krajnosti između kojih se nalazi politika kod običnog građanina, rekao je Žanetić o svom načinu pisanju kolumni i dodao da su ,,politika i mediji u perverznom odnosu, kao i da su mediji u manje dominantnom položaju”.
On je podsetio na misao književnika Dušana Kovačevića da Srbija podseća na stanicu na kojoj su ljudi sa koferima u rukama i stalno biraju novog upravnika stanice, na osnovu obećanja da će za njegovog mandata voz stati tu, za razliku od svih vozova koji su do sada prošli.tribina -jagodina-g.j.
-Dok je Mišković bio ,,bog i batina” nisam ga ni poznavao. Zatim sam čuo da smo svi mi, koji pišemo protiv Vučića, Miškovićevi plaćenici, pa sam prvi put kad su poslali poziv za neko otvaranje, mislim da je Kraun plaza, otišao da vidim gde dele tu lovu. Gde je taj šalter. Sad se znamo, bio sam na nekoliko Deltinih proslava, više u inat ovima što su nekad bili dobri sa njim. Kolega Dragan Vučićević je nekad govorio da ,,bez uspešne Delte nema uspešne Srbije”, sad je glavni u razvlačenju Miškovića u svojim novinama, objašnjavao je svoj odnos sa političarima, kolegama i biznismenima Draža Petrović.
-Ako je satira poslednje pribežište slobodnog izražavanaja, to znači da nešto ozbiljno nije u redu sa medijima u toj zemlji. U ozbiljnim medijima u Srbiji postoji kritika onog što treba da se kritikuje, bez obzira na stranku i lidere koji se kritikju, ali je toga sve manje. Prostor se sve više sužava i to dovodi do pardoksa. Ekipe Njuz neta i 24 minuta su stavljene u jako nezgodnu poziciju. Dobijamo epitete za rad, mislimo da ih ne zaslužujemo, jer satira ne treba da dobija epitete ,,jedine opozicije u zemlji”, ,,svetlo na kraju tunela” …To možda može u trenutku da godi sujeti, ali kada se shvati gde leže uzroci toga to onda nije zanimljivo. Pravi i ozbiljni mediji treba da nose tu priču, a satira i humor da podsete samo na neke detalje koji su promakli. Situacija postala malo perverzna i sve se izokrenulo, to je pitanje za celo društvo, pričao je o situaciji u medijima Nenad Milosavljević.
Medijator tribine bio je profesor Marko Đorđević.