JAGODINA-Nastavnica engleskog jezika na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini Vera Savić dobitnica je nagrade ”Awards for International Participation” na konferenciji TESOL 2016 u Baltimoru u SAD. Ona je među četiri dobitnika ove nagrade, a jedina je iz Evrope, ostala tri su iz Azije. Za nagrade i stipendije je ove godine bilo više od 1.000 prijava.
-Predstavila sam svoj rad pod nazivom Contextual and Individual Learner Factors Contributing to Early Reading Success. Reč je rezultatima istraživanja veštine čitanja na engleskom jeziku u mlađem uzrastu u Srbiji. Učešće mi je omogućila nagrada koju sam dobila u kategoriji za koju su mogli konkurisati izlagači izvan SAD i Kanade – Awards for International Participation at TESOL, a konkurisala sa svojim izlaganjem, kazala je Vera Savić.

TESOL 2016
TESOL 2016

Ona je, takođe, kao nagrađena promovisana pred više hiljada učesnika konferencije na plenarnom predavanju u velikoj dvorani Kongresnog centra u Baltimoru, kao predstavnik Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, Univerziteta u Kragujevcu i Srbije.
Inače, TESOL 2016 International Convention je bila konferencija koju je organizovala najveća svetska asocijacija stručnjaka u oblasti nastave engleskog kao drugog ili stranog jezika u svetu, čije je sedište u Sjedinjenim Američkim Državama, a koja okuplja više od 12.000 članova širom sveta i ima preko 100 pridruženih nacionalnih asocijacija. Konferenciji je prisustvovalo više od 6.000 učesnika, a održano je oko 700 predavanja u preko 20 različitih oblasti, od primenjene lingvistike, obrazovanja nastavnika engleskog jezika, visokog obrazovanja i pisanja udžbenika, do pitanja bilingvalne nastave i nastave engleskog jezika kao drugog ili stranog na svim uzrastima i nivoima znanja, interkulturalne komunikacije i korišćenja digitalnih medija u nastavi.