JAGODINA-U čast oslobodioca Jagodine danas su položeni venci i cveće, te paljene sveće u tri spomen kompleksa u tom gradu,a treći sekretara ambasade Ruske Federacije Tahir Mahmadalijev potvrdio je da će na Ruskom groblju graditi spomen crkva, te da će ambasada i Ruska Federacija pomoći u tome.

Tahir Mahmadalijev
Tahir Mahmadalijev

-Zahvaljujem se zbog vaše brige o našim spomenicima u Jagodini. U dobrom su stanju i to je u naše vreme veoma bitno. Pokušaji revidiranja istorije, kao i da se o događajima govori kroz prizmu zamene ,,crnog i belog”, treba odbaciti činjenicama užasnog rata koji smo preživeli. Zahvaljujem se našim veteranima, jer zahvaljujući njima imamo čisto nebo iznad glava. Oni su naši večiti junaci, rekao je Mahmadalijev.9 maj-jagodina-g.j.
Na Ruskom grolju u Jagodini sahranjeni su ostaci 1.173 vojnika armije SSSR koji su poginuli oslobađajući ovaj deo Srbije 1944 godine od Nemaca. U tim bitkama poginulo 1.280 vojnika tadašnje Jugoslovenske vojske i preko 3.000 ranjeno. Venci i cveće položeni su na groblje poginulih partizana i spomenik oslobodiocima Jagodine u prvom svetskom ratu.