JAGODINA-Fabrika kablova nastaviće proizvodnju posle 31 maja sprovođenjem UPPR, ali sa znatno manjim broja radnika, prema prvim procenama oko 600 zaposlenih je višak. Na današnjim zborovima radnika u Fabrici kablova u Jagodini, generalni direktor tog preduzeća Ratko Vučurović sa saradnicima i predstavnicima reprezentativnih sindikata potvrdio je da je to preduzeće dobilo saglasnost od Ministarstva privrede da posle 31 maja uđe u postupak Unapred pripremljenog programa reorganizacije-UPPR. Poslednju reč o tome treba da daju poverioci u Privrednom sudu u Kragujevcu, međutim, država sa likvidiranim bankama je najveći poverilac od 110 miliona evra obaveza. Među obavezama je tog preduzeća je i razlika u zaradama bivših i sadašnjih oko 6.000 radnika koja po presudama iznosi preko 30 miliona evra. Na zborovima je najavljen poslednji krug socijalnog programa za dobrovoljni odlazak iz te fabrike, a procenjeno je da će posla biti za oko 500 radnika od sadašnjih 1.100, koliko je preostalo posle jučerašnje isplata za preko 120 radnika koji su se početkom godine izjasnili za odlazak. Inače, radnicima je predočeno da će im država povezati zaostali radni staž od četiri godine. Plan je da radnici koji budu ostali u fabrici posle 31 maja ne primaju zaradu mesec ili dva, zbog obaveza koje moraju redovno da se namiruju, a do kraja godine mogu da računaju na minimalac.
-Radnici su tražili da svi zaposelni uzmu socijalni program i da Fabrika kablova ide u stečaj, a da stečajni upravnik naknadno odredi zaposlene koji će da se vrate i nastave proizvodnju. Isto kao u Jagodinskoj pivari. Međutim, takav koncept nije odgovarao rukovodstvu i sindikatima, jer bi ostali bez beneficija. Većina proizvodnjih radnika sumnja u pozitivan ishod UPPR, jer smo praktično svakog meseca pod pretnjom uvođenja stečaja, i uzeće socijalni program, ali neće moći da se vrati na posao, kaže jedan od radnika te fabrike.
Prvi čovek Jagodine Dragan Marković Palma savetovao je radnike Fabrike kablova da izaberu opciju proglašenja stečaj u preduzeću.
– Savetujem radnike Fabrike kablova da svi radnici uzmu otrpemninu, da se uvede stečaj u preduzeće, jer kupac želi da zna šta je kupio. Kupac ne kupuje dugove i obaveze u stečaju. Kablovi imaju dobru budućnost. Za Kablove su zainteresovana tri investitora iz Italije, rekao je on.