SOLUN- Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je danas u Solunu u Grčkoj prilikom susreta sa predstavnicima vlade te države da u Srbiji postoji politička stabilnost što je preduslov ekonomske sigurnosti.
-I za Grčku i za Srbiju, kao dve bratske i prijateljske države u narednom periodu, najvažnije je privlačenje investitora, otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta. Grčka ove godine može očekivati milion turista iz Srbije, imajući u vidu situaciju u Turskoj i Bliskom istoku, što će nesumnjivo doprineti punjenju lokalnih i državnog budžeta Grčke i mi očekujemo da se ekonomska saradnja poveća u oba pravca, odnosno da Grčka da prioritet proizvodima iz Srbije, a Srbija takođe može biti veoma privlačna grkčim investitorima, pre svega zbog plasmana robe na rusko tržiste bez carinskih opterećenja, rekao Markovic u razgovoru sa zamenicom generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Grčke Vulom Tektondidu, koja je u tom ministarstvu zadužena za ekonomsku saradnju. PALMINA DELEGACIJA-SOLUN-TV PALMA PLUS (1)
Markovic predvodi delegacije grada Jagodine u poseti Grčkoj, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.
-Od Grčke, kao članice Evropske Unije, tražimo i da digne svoj glas kada je u pitanju ponašanje Hrvatske koja stalno zaustavlja Srbiju na Evropskom putu. Kada god Hrvatska postavi neku branu Srbiji gotovo da niko ne reaguje i mi pozivamo i Grčku i ostale zemlje da reaguju prilikom neopradanih zahteva prema Srbiji, kada je u pitanju otvaranje poglavlja. Grčka i Srbija su pokazale najveću humanost kada je u pitanju problem sa migrantima. Znamo da su reforme u Grčkoj bile i jesu bolne, a naše reforme jesu bile bolne, ali ne toliko kao u Grčkoj i to je još jedan od razloga da naše dve zemlje više sarađuju na ekonomskom planu i da građani i jedne i druge države imaju koristi od toga, istakao je Marković.PALMINA DELEGACIJA-SOLUN-TV PALMA PLUS (2)
Ambasador Spasojević je podržao Markovićevo izlaganje i predlog,te istakao da je trenutna razmena između dve zemlje na godišnjem nivou iznosi 350 miliona evra i da bi to ,,trebalo povećati na bar pola milijarde evra”.
-Ovakvi sastanci su dobra baza za proširenje saradnje koja će pomoći i Srbiji i Grčkoj. U Srbiji vec radi oko 200 kompanija iz Grčke koje zapšoljavaju oko 25.000 radnika i naravno da ima mesta za proširenje saradnje i ojačavanje ekonomskih veza između dve zemlje, kazala je Tektondidu.
Marković je u Solunu razgovarao i sa rukovodstvom Grčko – srpske privredne komore i predložio, što je od njegovih domaćina i prihvaćeno, da se u oktobru ili novembru ove godine održi sastanak u Jagodini, kojem bi prisustvovalo 20. grčkih i 20. srpskih privrednika, koji zapošljavaju najmanje 25 radnika. Sastanku u Grčko – srpskoj privrednoj komori prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Soluna zadužen za preduzetnistvo Petros Lakakis.
Marković je takođe pozvao Vladu Grcke da zaustavi štrajkove i protreste u toj zemlji, bar dok traje turistička sezona u narednih nekoliko meseci, jer je, kako je rekao, to pre svega u interesu same Grčke.